Institucije kulture i dalje na margini: Najavljene tužbe nakon dodjele grantova

Kultura 26. jul 202319:20 0 komentara

Povodom raspodjele novca Federalnog ministarstva kulture i sporta putem "Transfera za institucije nauke i kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu" reagovali su predstavnici institucija kulture koje nemaju riješen pravni status na, kako kažu, skandaloznu i sramnu raspodjelu. Pitaju po kom kriteriju i ko su članovi komisije koji su odlučili da novac tako raspodijele.

“Poniženi i uvrijeđeni” – riječi su kojima je direktor Umjetničke galerije BiH , Strajo Krsmanović, opisao raspodjelu novca Federalnog ministarstva kulture i sporta te dodao da je vidljivo da su novac uzimali od siromašnih i davali bogatima.

“Mi od toga što dobijemo novca možemo podjeliti dvije, dvije i po plate. Mi nemamo način da preživimo. Što se nas tiče, mi nemamo druge. Ako ne bude nekog ozbiljnog odgovora na naš apel, da pitamo nekoga kome da predamo ključ od ove ustanove”, poručuje Krsmanović.

A onda bi korov, zbog nemara društva i vlasti, obuzeo cijelu Umjetničku galeriju BiH, kao i ostalih šest institucija kulture koje godina nemaju riješen pravni status. Direktori tih institucija se pitaju po kom kriteriju je novac raspoređen i ko su članovi komisije koji o tome odlučuju.

“Zašto mi ne znamo koji su kriteriji i ko je u komisiji. To je pitanje koje treba postaviti svim ministarstvima u ovoj državi. Ako imaju na tri nivoa ministarstva koja raspolažu golemim budžetom za kulturu, mene silno zanima zbog čega mi ne znamo koji su jasni kriteriji po kojima se odlučuje”, pita se Šejla Šehabović, direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Tako su kao podršku institucijama od značaja za BiH – Umjetnička galerija, Historijski muzej kao i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti, dobili po 40.000 KM, dok je Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru kao i Narodno pozorište Sarajevo dobilo po 100.000 KM. S druge strane po 30.000 KM su dobila Narodna pozorišta u Mostaru i Zenici.

“Ovdje dominira princip raznih malih usluga i sitnih interesa, pa tako npr. Narodno pozorište Sarajevo koje ima, zadnji put kad sam provjeravao osam miliona budžet i može se prijaviti na ovaj konkurs i dobiti duplo više od Umjetničke galerije, ili malo manje od duplo više od Zemaljskog muzeja”, ističe Mirsad Sijarić, direktor Zemaljskog muzeja BiH.

Direktorica Historijskog muzeja BiH, Elma Hašimbegović, smatra kako je to krajnje ponižavajuće.

“I nešto što bi mi da imamo princip i da smo u mogućnosti zapravo trebali zahvaliti i reći ‘ne hvala, ovakva podrška nam ne treba.’ Također, mi znamo godinama kakva je politička realnost BiH. Znamo da su ovi grantovi i na federalnom i na državnom novou raspoređuju najprije po nacionalnom ključu”, dodaje Hašimbegović.

Krsmanović se osvrnuo na 2014. godinu kada je iz Budžeta Federacije BiH Umjetničkoj galeriji osigurano 210.000 KM, Historijskom muzeju BiH 240.000 i kako se od tada, do danas, svake godine izdvajalo sve manje i manje novaca. Spomenuo je i tužbu u kojoj će zahtjevati da se nadokanadi sav novac koji je predviđen od 2014. do danas.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!