Institut za nestale osobe BiH: Nedostatak sudskih vještaka usporava ekshumacije

Vijesti 16. dec 202214:47 0 komentara
Foto FENA/INOBiH

"Nedostatak sudskih vještaka usporava ekshumacije", rečeno je to, između ostalog, na okruglom stolu koji je održan danas u Vitezu u organizaciji Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Na ovom okruglom stolu pod nazivom “Postignuća i prioriteti u procesu traženja nestalih osoba“ učešće su uzeli kako predstavnici udruženja porodica nestalih osoba tako i predstavnici Instituta za nestale osobe BiH, Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Državne agencije za istrage i zaštitu, Tužilaštva Srednjobosanskog kantona, Općine Vitez, Obavještajno – sigurnosne agencije BiH tako i Međunarodne komisije za nestale osobe i Međunarodnog komiteta Crvenog Krsta/Križa u BiH, Crvenog krsta Republike Srpske.

Predstavljen je i rad Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, rezultati u radu Instituta u tekućoj godini te su identificirani problemi koji se pojavljuju u procesu traženja nestalih osoba kao i moguća rješenja na kojima će se raditi u narednom periodu.

Istaknuto je kako su rezultati rada Instituta značajno bolji u odnosu na prošlu godinu, naročito kada su u pitanju identifikacije, pa je tako u ovoj godini identificirano ukupno 150 žrtava, što je duplo više u odnosu na isti period prošle godine. Istovremeno, do kraja novembra je ekshumirano 80 žrtava.

Jedan od ključnih problema sa kojima se suočavaju svi učesnici u procesu traženja nestalih jeste mali broj ovlaštenih sudskih vještaka – patologa u našoj zemlji, a koji rade na ekshumacijama i identifikacijama u BiH.

Mujo Hadžiomerović, predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine istakao je kako ovaj problem značajno usporava proces ekshumacija na onim lokacijama za koje postoje indicije da bi mogle kriti posmrtne ostatke žrtava.

“Lista sudskih vještaka patologa koji rade u našoj zemlji je prekratka i postao je pravi izazov okupiti ekipu koja bi izašla na teren raditi ekshumacije. Ove godine imali smo 103 ekshumacije, a vjerujemo da bi ih moglo biti i više da nismo imali problem koji se odnosi na činjenicu da imamo svega nekoliko patologa u zemlji. Oni su maksimalno angažovani i čekanje na njihovu dostupnost je često i preduga. Moramo svi zajedno raditi na tome da se ova lista proširi jer bi to uveliko ubrzalo određene procedure”, istakao je Hadžiomerović.

Mladen Živanović, predsjedavajući Savjetodavnog odbora istakao je kako je upravo protok vremena porodicama nestalih osoba zapravo najveći problem jer porodice biološki nestaju kao i svjedoci zločina.

“Vrijeme jednostavno ne smijemo gubiti i moramo učiniti sve što je moguće da porodice što prije dođu do posmrtnih ostataka svojih najmilijih”, rekao je Živanović.

Nakon diskusije svih učesnika na skupu zaključeno je da je potrebno da svi akteri koji su uključeni u proces traženja nestalih poduzmu sve raspoložive mjere, a kako bi se proširila lista sudskih vještaka – patologa koji će raditi na procesu ekshumacija i identifikacija u našoj zemlji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!