Institut za rat: Putin bi danas mogao dati važnu najavu

Vijesti 18. jan 202308:31 0 komentara
Vladimir Putin (Sputnik/Alexei Babushkin/Kremlin via REUTERS)

Institut za proučavanje rata objavio je novu dnevnu procjenu stanja u Ukrajini.

Podsjećaju da je ruski ministar obrane Sergej Šojgu jučer najavio da će primijeniti novu direktivu Vladimira Putina kako bi proveo dalekosežne vojne reforme između 2023. i 2026. godine. Njima bi se povećale konvencionalne ruske oružane snage. ISW zaključuje da je vjerojatni cilj priprema za dugotrajni rat u Ukrajini, kao i stvaranje uvjete za brzu izgradnju jače ruske vojske.

Šojgu je izjavio da je Putin naredio ruskim vlastima da povećaju broj ruskog vojnog osoblja na 1.5 milijuna sa sadašnjih 1.35 milijuna, kao i da će rusko ministarstvo obrane pokrenuti neodređene “promjene velikih razmjera” u sastavu, nadopuni i administrativnim podjelama ruskih oružanih snaga između 2023.-2026.”

Šojgu je istaknuo da Rusija također treba ojačati ključne strukturne komponente ruskih oružanih snaga. Šojgu je najavio da će Rusija ponovno uspostaviti Moskovsku i Lenjingradsku vojnu oblast, formirati novi vojni korpus u Kareliji (na granici s Finskom), formirati nove samodostatne grupe snaga u okupiranoj Ukrajini i formirati 12 novih manevarskih divizija.

Ranije je Šojgu spominjao i reformiranje pet brigada mornaričkog pješaštva u divizije, no sada to ne spominje pa ISW konstatira kako postoji mogućnost da je taj dio plana u međuvremenu odbačen.

Institut za proučavanje rata zaključuje kako ovakve reforme pokazuju namjeru Rusije da reformira vojsku za vođenje konvencionalnih ratnih sukoba velikih razmjera općenito, a ne samo za trenutačni rat protiv Ukrajine, no da nije jasno hoće li ruska vojska moći rasti u roku od tri godine tako kako je opisao Šojgu.

ISW navodi kako Rusija nominalno može formirati nove divizije, ali da ostaje nejasno može li Rusija stvoriti dovoljno snaga da ih u potpunosti popuni njihovim doktrinarnim krajnjim snagama usred tekućeg rata. Analitičari ISW-a podsjećaju i da je Šojgu već najavljivao neke reforme ruske vojske koje se nisu ostvarile.

Sposobnost Rusije da generira velike brze promjene u svojim vojnim kapacitetima ovisi o spremnosti predsjednika Vladimira Putina da preusmjeri velike dijelove federalnog proračuna na vojno jačanje, a postoje znakovi da bi Putin to mogao učiniti, navodi ISW.

Insititut dodaje da se reforma i širenje vojske u razmjerima koje je Šojgu opisao neće dogoditi na vrijeme da bi materijalno utjecali na rat u Ukrajini tijekom mnogo mjeseci, ali bi mogli promijeniti odnos snaga do 2024. i mogli bi uspostaviti uvjete za mnogo veću rusku vojnu prijetnju svojim susjedima, uključujući NATO, u narednim godinama.

ISW navodi kako će Ukrajina vjerojatno i dalje imati priliku protiv Rusije tijekom ljeta ako joj Zapad pruži potrebnu potporu.

Najava mobilizacije

U izvještaju se navodi i da bi Putin mogao najaviti drugi val mobilizacije kako bi proširio svoju vojsku u nadolazećim danima, i to vjerojatno već danas.

Naime, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov objavio je jučer da će Putin danas održati govor u Sankt-Peterburgu na obilježavanju 80. obljetnice sovjetskih snaga koje su razbile nacističku opsadu Lenjingrada, Putinova rodnog grada.

Ukrajinske i zapadne obavještajne službe također su opetovano upozoravale na Putinove pripreme za mobilizaciju zakazane za sredinu siječnja.

Rusko ministarstvo obrane u međuvremenu pokušava poboljšati profesionalizam unutar ruskih oružanih snaga i vjerojatno testirati i poboljšati učinkovitost svojih lanaca zapovijedanja sve do razine malih jedinica, navodi još ISW u novom izvješću, prenosi Index.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!