“Inžinjeri RS rade kao vozači kamiona i perači”, ministar: Rade posao koji žele

Vijesti 02. nov 202213:19 0 komentara
Screenshot/NSRS

Tokom posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, poslanik Miladin Stanić žestoko je kritikovao ministra poljoprivrede RS Borisa Pašalića. Nabrojao mu je imena njegovih studenata - poljoprivrednih inžinjera i diplomiranih veterinara koji su otišli iz Bosne i Hercegovine da rade vani poslove koji nisu iz njihove struke.

“Njegov student Vlado vozi kamion u Sloveniji, a inžinjer je poljoprivrede. Ako mi vašim studentima ne možemo osigurati radna mjesta, čemu onda fakultet? Dragomir koji je veterinar, vozi kamion. Sada u paketu odlaze četiri inžinjera, jedan odlazi da pere suđe u Austriji. Moramo napraviti društvo koje je interesantno za naše stanovništvo, a ne da nam desetine ljudi fakultetski obrazovani odlaze da voze kamione, peru suđe rade rigips itd”, rekao je Stanić.

Odgovor ministra Pašalića je bio skandalozan.

“Ne znam zašto se meni imputira što diplomirani inžijnjeri poljoprivrede odlaze da rade posao koji žele da rade, ako imamo mjeru koju sam uveo da svaki diplomirani inžinjer poljoprivrede i dplomirani veterinar tehnolog koji žele ostati na selu imaju od ministarstava 40.000 KM. To nije mali iznos za nekog ako je stekao formalno znanje na fakultetu i ko ima imanje ili priliku da kupi imanje. Ako neko smatra da je isplatnije da bude vozač, a ne iskoristi ovu priliku, to je njegovo opredjeljenje. Mi smo mu dali priliku”, kazao je Pašalić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!