Inzko: Neću komentarisati Schmidtov rad, neka čovjek radi svoj posao

Vijesti 02. avg 202119:17
Izvor: N1

U čast preuzimanja dužnosti novog Visokog predstavnika u BiH, u Zemaljskom muzeju u toku je održavanje prijema kojem prisustvuju brojne zvanice. Pred početak, na pitanja novinara odgovarao je , sada već bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Vaš nasljednik je poručio samo opušteno, ima li vremena za opuštenost u BiH?

Zavisi o čemu pričamo, neke stvari se izuzetno odugovlače poput Sejdić-Finci, to treba ubrzati, ali bolje je da pitate njega. Možda je mislio na stil rada, malo više opušteno , ali što se tiče suštine sigurno on neće popuštati .

Ima li razloga da g. Schmidt bude zabrinut kakvu mu zemlju ostavljate ?

Mislim da treba da budu zabrinuti neki političari, ali ne i g. Schmidt. Njemu treba dati najmanje 100 dana šanse da pokaže kakva je njegova politika i siguran sam da ćete to vidjeti brzo.

Osnovna poruka?

BiH je zemlja talenata, vi ste najveći izvoznik političara u Evropi , od ministara do člana parlamenta, evropskog parlamenta i zemlja ima puno za ponuditi, kao i ljudi, i onda će to biti jedna zemlja koja će privući ljude, a ne zemlja koja će davati ljude Evropi.

Idete li u penziju ?

Ja ću se baviti kulturom, uglavnom. Ja sam bio devet godina direktor Austrijskog kulturnog centra u Pragu, u Beogradu četiri godine. Moja supruga je pjevačica, kćerka je pjevačica, a imam i neke ponude nekih fakulteta koji žele da držim predavanja, kao i ponudu jednog časopisa da pišem za njih vanjskopolitičke komentare. Međutim, sigurno neću komentarisati g. Schmidta . Možda ću komentarisati svoj rad , svoj neuspjeh, ali neću g. Schmidta, to nije fer, nek čovjek radi svoj posao.

Poruka Dodiku, do kada može ometati procese u BiH?

Mislim da će g. Schmidt respektirati svakog političara , ali moraju i oni njega. U tom smislu ja sam umjereni optimista.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar