Iranski i izraelski ambasador se verbalno sukobili zbog BiH

Vijesti 10. aug 202212:07 > 12:16 9 komentara
Pixabay/ Ilustracija

Nakon što je Ambasada Izraela saopštila da država Izrael podržava izmjene Izbornog zakona BiH, koje su u skladu sa prijedlogom stranaka sa hrvatskim predznakom, uslijedili su brojni zahtjevi za pojašnjenje stavova. Danas su se u raspravu uključili i ambasador Izraela u Hrvatskoj, te iranski ambasador u BiH, koji su stavove sukobili na društvenim mrežama.

“Cionistički režim aparthejda nije kvalifikovan da komentariše političku sudbinu Bosne i Hercegovine”, napisali su kratko iz Ambasade Irana u Sarajevu.

Komentar je ovo ostavljen sa njihovog zvaničnog Twitter naloga, a koji su vezali za saopštenje ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković koja je jučer uputila demarš Ministarstvu vanjskih poslova i Ambasadi Izraela.

Nedugo zatim, uslijedio je odgovor Ilana Mora, izraelskog ambasadora u Hrvatskoj.

“Da li je ovaj ubilački i vrlo opasni Mula iz Teherana uopće kvalifikovan da o bilo čemu prosuđuje…?”, stajalo je u njegovom tvitu.

Podsjetimo, ranije su iz Ambasade Izraela saopštili kako su prijedlozi izmjena Izbornog zakona Hrvata dobrodošli, kao i to da pozdravljaju ohrabrujuće akcije koje su poduzele institucije Bosne i Hercegovine u cilju zaštite jevrejske zajednice i njenog položaja u zemlji. Uslijedila je salva reakcija, a mnogi su ukazali kako su ovakvi stavovi kontradiktorni.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad