Isak proslijedio izvještaj, traži reakciju: Kontakt tačka za saradnju sa EUROPOL-om ne funkcionira

Vijesti 07. mar 202413:36 0 komentara
Europol

Nacionalna zajednička kontakt tačka Bosne i Hercegovine za saradnju sa EUROPOL-om ne funkcionira, navedeno je, između ostalog, u pismu koje je proslijeđeno preko Kontakt tačke EUROPOL-u, Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, ministrima u Vijeću ministara BiH, OHR-u, Delegaciji Evropske unije u BiH te drugim relevantnim institucijama. Pismo je proslijedio federalni ministar unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine Ramo Isak, a na osnovu izvještaja kojeg je sačinio jedan od koordinatora u Nacionalnoj zajedničkoj tački BiH za saradnju sa EROPOL-om. Saznajemo, pismo nije stiglo do EUROPOL-a, jer je blokirano u bh. Kontakt tački.

U sačinjenoj informaciji navodi se da postoje ozbiljni problemi u radu i funkcioniranju Nacionalne zajedničke tačke za saradnju s EUROPOL-om te se traži hitna reakcija i rješavanje nastalih problema.

U izvještaju u koji je N1 imao uvid ukazuje se na nesigurnost podataka i SIENA sistema komunikacije te se traži obustavljanje aktivnosti na omogućavanju sigurnog sistema komunikacije EUROPOl-a SIENA nižim nivoima u BiH.

Podsjetimo, prilikom uspostavljanja Kontakt tačke s EUROPOL-om iz Republike Srpske su tražili i odobreno je da sjedište bude Ministarstvo sigurnosti BiH, a ne Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, iako prema smjernicama EU svi kanali za međunarodnu razmjenu informacija moraju biti smješteni na jednom mjestu.

U dostavljenom izvještaju se navodi da to što je Kontakt tačka izmještena iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela su politički razlozi, a ne profesionalni i da je to jedan od glavnih problema.

Propisi koji trenutno regulišu rad Kontakt tačke i saradnje s EUROPOL-om su nedorečeni i kontradiktorni i različito se tumače i primjenjuju, dok istovremeno postoji i Direkcija i Zakon o Direkciji koji reguliše koordinaciju policijskih tijela i međunarodnu saradnju. Kontakt tačka je uspostavljena i preuzeti su poslovi a da nije regulisan status i adekvatan način rada što je stvorilo haotično stanje i probleme u organizaciji i izvršavanju poslova“, navedeno je između ostalog u izvještaju.

Ono što je iznimno sporno jeste navod da je u tim uslovima upitna sigurnost komunikacijske zaštićene mrežee EUROPOLA-a SIENA te sigurnost podataka koji se razmjenjuju putem te mreže. Pri tome, prema navodima iz izvještaja, u toku su aktivnosti da se ta komunikacijska mreža spusti na niže nivoe, odnosno entitetske MUP-ove i druge organe.

U izvještaju se navode i problemi i odvajanje službenika po osnovu nacionalnosti, ali i problem nepostojanja međusobnog povjerenja. Također, istaknuto je da se pokušava iz rada isključiti državna agencija – Direkcija za koordinaciju policijskih tijela. Među ostalim problemima navodi se i nepostojanje budžeta, stalnih uposlenika kao i adekvatnih prostorija gdje bi podaci bili zaštićeni. Problema ima i među koordinatorima i zamjenicima koordinatora te se odredbe o radu i nadležnostima drugačije tumače.

Ipak, najviše se kao problem ističe to što bi zaštićeni kanal komunikacije SIENA i podaci koji se razmjenjuju, a po zahtjevu entitetskih MUP-ova, mogao biti omogućen nižim nivoima što bi moglo dovesti do toga da pojedine agencije i nadležne službe zaobilaze komunikaciju posredstvom jedinstvene Kontakt tačke te da će ona kao takva izgubiti smisao i razlog zbog kojeg je i uspostavljena. Uz to, time bi moglo doći i do “curenja podataka” koji moraju biti zaštićeni.

Za N1 je potvrđeno da su sve ove informacije nadležnim organima poslane još u februaru, ali odgovor nije stigao niti od jedne institucije. Pismo je upućeno i ka EUROPOL-u, upravo preko Kontakt tačke koja je i nadležna za komunikaciju, ali prema navodima iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova informacija je blokirana i nije stigla do EUROPOL-a.

Iz Federalnog ministarstvo unutrašnjih poslova za N1 su istakli da neće biti subjekt koji će probleme vezane za Nacionalnu kontakt tačku za BiH za saradnju s EUROPOL-om rješavati putem medija već samo i isključivo institucionalno.

“Podsjećamo da je ministar Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova jedan od potpisnika Pravilnika o radu i operativnoj saradnji Kontakt tačke za Bosnu i Hercegovinu za saradnju s EUROPOL-om. Država Bosna i Hercegovina, poštivanje Ustava BiH, zakonskih i podzakonskih akata kao i funkcionalan sigurnosni sistem je nešto od čega nemamo namjeru odustati”, istakli su.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!