Islamska zajednica u BiH oštro osudila Milanovićevo negiranje genocida

Vijesti 13. sep 202221:11 4 komentara
Preporod/N1 (Montaža BeFunky)

Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini najoštrije je osudila negiranje genocida u Srebrenici kojeg je, u prisustvu najviših državnih zvaničnika uključenih u rad samita Procesa Brdo - Brijuni u Sloveniji izrekao predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

“Negiranje genocida i pred međunarodnim sudovima utvrđenih činjenica o ratu u Bosni i Hercegovini je uvreda za sve preživjele žrtve, naročito majke Srebrenice, ali i podrška počiniocima i politikama koje tu ideologiju i danas baštine”, kaže se u saopćenju Ureda za odnose sa javnošću Islamske zajednice.

Islamska zajednica poziva sve međunarodne faktore, a naročito zvaničnike Evropske unije (EU) i njenih članica, da nedvosmisleno osude ovaj sramni čin, prenosi MINA.

“Do sada je negiranje genocida dolazilo samo od onih srpskih i srbijanskih nacionalističkih krugova koji su za njega odgovorni i koji nastoje sačuvati rezultate zločina. Zabrinjavajuća pojava je da sada otvoreno negiranje genocida dolazi i od predsjednika jedne države koja je članica EU, naročito kada znamo da je ona bila jedna od strana u međunarodnom oružanom sukobu i da je imala ulogu u presuđenom udruženom zločinačkom poduhvatu na teritoriji Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako je ovaj istup ogolio, ne samo stavove Milanovića, nego i politiku koju vodi prema Bosni i Hercegovini, što bi morao biti razlog za zabrinutost svih zainteresovanih za stabilnost Balkana, a naročito garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Podsjetimo, diplomatski skandal kojeg je izazvao Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske desio se na radnom ručku predsjednika zemalja Zapadnog Balkana u procesu Brdo-Brijuni.

Milanović je na samitu pred drugim liderima ponovio svoju raniju izjavu da u Srebrenici nije bio genocid, pisao je beogradski list “Danas”, a što je kasnije potvrđeno novinarki N1 iz više izvora.

Diplomatski skandal u Sloveniji: Milanović negirao genocid, Dodik ga podržao

Naime, Milanović je rekao “da ima raznih vrsta genocida, ali da se on nije desio u Srebrenici”.

Na njegovu izjavu je oštro reagovao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović koga su podržali i ostali lideri prisutni za stolom koji su upozorili Milanovića da je istina o julu iz 1995. godine u Srebrenici potvrđena pred Haškim sudom te da se uopće ona ne treba propitivati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare