Ispovijest oca i sina iz povratničkog mjesta kod Zvornika: MUP RS tukao Ajdina

Vijesti 23. aug 202308:11 0 komentara
Kanal21/ Printscreen

Slučaj Ajdina Jusića (2009), maloljetnog dječaka iz mjesta Mahala u općini Osmaci, izazvao je mnogo pažnje danas u bosanskohercegovačkoj javnosti.

Naime, Ajdin Jusić (2009), maloljetni dječak iz naseljenog mjesta Mahala, tvrdi da su ga policijski službenici MUP Republike Srpske brutalno pretukli u policijskoj stanici Osmaci, zahtijevajući od njega da prizna navode o kojima kako on kaže ništa nije znao.

Ispovijest Ajdina i njegovog oca Jusa objavljena je na Facebook stranici Kanal 21. Ajdinov otac Juso ogorčen je na pristup policijskih službenika RS i traži da se cijeli slučaj ispita.

“Oko devet sati sam dobio poziv u policijsku stanicu. Došli smo ja i otac, oni su nas razdvojili u dvije sobe. Mene su prisiljavali da priznam da sam nešto uradio što nisam. Stavljali su mi na stol oružje, lisicama me vezali, obarali, udarali, prste mi lomili… Na kraju, htjeli su da me vode… Stavili su me u policijska kola, vodili me negdje, obilazili nešto i na kraju su me dovukli pred kuću”, kazao je Ajdin u ispovijesti koja je objavljena na Facebooku profilu ‘Kanal21’.

Prema izjavama Ajdinovog oca, dječak je bio priveden na informativni razgovor, ali ne u svojstvu osumnjičenog.

“Međutim, umjesto da sa njim razgovaraju u mom prisustvu, službenici MUP RS odlučili su upotrijebiti nasilje kako bi iznudili priznanje od dječaka, odvodeći ga u odvojenu prostoriju”, navodi otac Juso.

Ajdin tvrdi kako je bio izložen fizičkom nasilju policajaca koje je je ostavilo fizičke i emocionalne traume na njega.

Pri povratku kući Ajdin navodi da se mnogo uplašio, tresao se i izgubio svijest, te je nakon toga zatržio medicinsku pomoć.

Detaljnije pogledajte u video izjavi.

Kako bi provjerili ove navode kontaktirali smo i Policijsku upravu Zvornik. Glasnogovornica Policijske uprave Zvornik nam je kazala da trenutno prikupljaju informacije te kada budu imali zvanične podatke i informacije javnosti će se obratiti putem saopštenja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!