Istraživanje o izborima u BiH: 28,5 ispitanika imalo ponudu da proda svoj glas

Vijesti 25. mar 202219:10 1 komentar
N1

Izbori u BiH se provode na nepravedan način, pokazuju rezultati ispitivanja javnog mnijenja koje je objavio OSCE. Povjerenje se još više narušava kada se na centralnom biračkom spisku nađu i umrle osobe, kao i oni koji su se odrekli bh. državljanstva. Prilika da se poboljša takva situacija jeste usvajanje paketa o integritetu izbornog procesa u BiH. No, uz jasno protivljenje SNSD-a i HDZ-a , koji zagovara apsolutnu izbornu reformu, malo je vjerovatno da će se to i desiti.

Tek 6,2 posto smatra da se izbori u BiH provode na pravedan način. Lična iskustva pokazuju da je 25,8 posto ispitanika imalo ponudu da proda svoj glas.

“Rezultati našeg istraživanja su pokazali da su posebno osjetljiva tačka birački odbori. Čak 43 posto ispitanika smatra da se najviše nepravilnosti dešava u fazi brojanja glasova na biračkim mjestima”, rekao je Edin Hodžić, pravni zastupnik OSCE-a.

Da su sutra izbori, gotovo šesnaest hiljada birača bilo bi manje – pokazuje to analiza Centralnog biračkog spiska u kojem se još uvijek nalaze i 244 osobe kojima je prestalo državljanstvo BiH odricanjem. Spisak ima više od 92 hiljade raseljenih, 1305 stogodišnjaka i 491 umrlo lice.

“Priče da ima puno više ljudi u biračkom popisu nego što je bilo recimo na popisu stanovništva stoje, ali radi se o državljanima BiH koji imaju važeće identifikacijske dokumente, prijavili su prebivalište u BiH i upisane su s tom činjenicom u središnji birački popis”, rekao je Željko Bakalar, predsjednik CIK-a.

To je jedan od razloga zbog čega građani nemaju povjerenje u CIK, ali ni u institucije, medije, organizacije civilnog društva, političke stranke i sudove. Povećanje povjerenja desilo bi se jačanjem integriteta izbornog procesa, što se, uprkos propalim pregovorima o izbornom zakonu očekuje u parlamentarnoj proceduri. U OSCE-u smatraju da imaju i dodatni načini, dok iz CIK-a poručuju da tehničke izmjene nije realno očekivati

“Mi se nadamo da to toga može doći, prije drugog maja, prije raspisivanja izbora. Misija OSCE-a radi u nekoliko područja kako bi pružila pomoć izradi online platformi za registraciju birača online, političkih subjekata, političkih stranaka biračkih odbora. To se može uraditi i aktivnosti na realizaciji te inicijative su u toku”, kazala je Kathleen Kavalec, ambasadorica OSCE-a u BiH.

No, Bakalar nije imao optimističnu poruku: “Zbog manjka sredstava u proračunu, vremena za nabavku opreme, za testiranje, nije realno da imamo za ovaj izborni ciklus ,ali kroz neke prelazne odredbe Zakona bi se i to moglo preduprijediti da proces prati normu”.

Iz OSCE-a na kraju jasna poruka: “Glasači će imati izbore na jesen, kao i priliku da pokažu kome vjeruju”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare