IT stručnjaci: “Otvorena Pandorina kutija”, lični podaci građana RS javno dostupni nakon hakerskih napada

Vijesti 05. jan 202421:16 1 komentar

Jedan za drugim. Hakeri ne odustaju. Krenuli su na institucije RS. Nakon što se na njihovoj meti prvobitno našao Izis, hakeri su upali i u Poresku upravu. Kako piše Capital na nekoliko foruma na “dark webu” su već puštene informacije i ponuđena prodaja podataka od oko 410 korisnika Poreske uprave. Iz Poreske uprave navode sve temeljito provjeravaju.

“Svi podaci koji se odnose na Fond zdravstvenog osiguranja, s kojim imamo razmjenu podataka u skladu sa Zakonom, trenutno su pod pažljivom provjerom. Imena korisnika koja su povezana s Fondom zdravstvenog osiguranja identifikovana su kao potencijalni izvor problema” , saopštili su iz Poreske uprave RS.

Pandorina kutija je otvorena, kažu IT stručnjaci. Podaci su ukradeni i korišteni. Za iste, postoji cijena koju će neko platiti. A ovo su samo neke od posljedica.

“Ima jedan jednostavan primjer iz naše prošlosti, jedna dnevna novina je objavila podatke jednog građanina o njegovim bolestima i bolestima porodice što je izazvalo buru u javnosti na različite načine, trenutno vi imate svakog građanina koji je bio u tom IZIS sistemu i podatke kojji su sada dostupni nekim malicioznim ljudima”, kaže Haris Hadžialić, IT stručnjak

Upozorenje je navodno stiglo i od “napadača”. No, nadležne to mnogo ne zanima. Na sastnaku ministarstva zdravlja i socijalne zaštite koji je održan tek nekoliko dana nakon napada, niko ne preuzima odgovornost. Nema ni obraćanja javnosti. Šturo saopštenje. Sa već poznatim informacijama.

“Tokom sastanka je konstatovano i da je najvažnije da su zajednički preduzeti svi koraci da pacijenti ne trpe zbog posljedica ovog napada i da se u skladu sa instrukcijama Fonda u zdravstvenim ustanovama u kontinuitetu pruža zdravstvena zaštita” saopštili su iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

U kontinuitetu, ali sporo. Redovi su dugi. Čekaonice su pune. Strpljenje je na izmaku. Do doktora teško dolazi, do lijekova još teže. I tako danima. Danima se i ćuti. Eventualne posljedice se ne pominju. No, glasni su ipak pojedini političari. Za opozicionara Nebojšu Vukanovića, ne radi se o nikakvom hakerskom napadu.

“Dobili smo prije Nove godine iz FZO 420.000 bez pdva smo dobili posao od skoro pola miliona da bi ga tobož nadogradili i unaprijedili i nije IZIS pao samo taj dan već deset dana , otako su oni to počeli nešta da rade, nadograđuju, popravljaju, pa su kao dobri majstori koji nemaju nikakve refrence jer kakve veze ima MSCODE kompanija koja je dobila taj posao, nikakve” rekao je poslanik Nebojša Vukanović

No, mišljenja su različita.

“Pogrešno je postavljena priča. Zločinac je onaj ko je to učinio” kaže Nenad Stevandić predsjednik NSRS i zamjenik direktora UKC-a RS.

No, jesu li oni jedini krivci i je li IZIS jedini sistem koji zakazuje. Od samog početka njegovog prate ga brojne kontroverze. Počevši od cijene od 26 miliona maraka pa sve do povremenih prekida sistema. Upravo zbog milonske cifre, morala je postojati adekvatna antivrisna zaštita, poručuju IT stručnjaci a koja je izostala. Izostala je i odgovornost kao i očigledno spremnost za digitialnu transformaciju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare