Ivana Stradner: Nema boljeg mjesta od Balkana za Putina da iskoristi ranjivost NATO-a

Šta je to hibridni rat i da li se on već odavno vodi i u Bosni i Hercegovini? Na koji način Rusija koristi Balkan za svoje ratne ciljeve u Ukrajini i da li je Zapad prekasno prepoznao njene metode? Na ova pitanja nam odgovara Ivana Stradner, istraživača Fondacije za odbranu demokratija.

Stradner je u analizi za prvi izvještaj “Opservatorije za Zapadni Balkan” koja je pokrenuta na Institutu New Lines u Sjedinjenim Državama navela da Rusija pokušava da izazove “haos” na Balkanu kako bi odvratila pažnju Zapada od rata u Ukrajini, te da to ne bi bilo moguće bez pomoći Srbije, konkretno, predsjednika Aleksandra Vučića.

Za N1 je objasnila ovu tvrdnju.

Ovo ne bi bilo moguće bez pomoći Srbije. Predsjednik (Aleksandar) Vučić nije žrtva ruskog mješanja. On je taj koji to savršeno omogućava i ima koristi od toga”, rekla je ona.

Objašnjava da “eskalacija krize, a zatim deeskalacija krize” omogućava Vučiću da se pozicionira kao posrednik u regionu, što može da iskoristi kao polugu u pregovorima za Zapadom.

Više o uticaju Rusije na Balkanu, kako te aktivnosti utiču na region, situaciji na Kosovu i šta bi SAD i EU trebalo da urade da se tome suprotstave, možete vidjeti u videu iznad.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad