Ivica Osim dobio ulicu u Sarajevu

Vijesti 19. apr 202316:18 5 komentara
N1

Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo odlučili su da Ivica Osim dobije bulevar na Grbavici gdje se nalazi i stadion Željezničara. Ovom odukom je postojeća Zvornička ulica preimenovana u Bulevar Ivice Osima.

Radi se o inicijativi Fudbalskog kluba Željezničar, a koja je danas na Skupštini Kantona Sarajevo podržana sa 25 glasova za, dok se pet poslanika nije izjasnilo.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Također, ranije je Grad Sarajevo je na ulaznoj kapiji stadiona njegovog Željezničara postavio spomen-ploču u znak sjećanja na nogometnog maga, ljudsku veličinu, simbol Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

F.Z./N1

Na fotografiji spomen ploče ispisan je dio legendarnog govora Ivice Osima u trenutku kada je pred medijima podnosio ostavku sa mjesta selektora fudbalske reprezentacije Jugoslavije.

“Odlazim i gotovo je… ono jedino što mogu da učinim za taj grad pa da se i vi sjetite da sam se rodio u Sarajevu, a znate šta se dešava”.

F.Z./N1

Spomen ploča postavljena na kapiji stadiona Grbavica: Osim se vratio zauvijek

Osim je preminuo 1. maja 2022. godine u 80. godini života.

Fudbalsku karijeru započeo je u mlađim uzrastima Željezničara, kasnije igrao i u dva navrata za seniore. Igračku karijeru gradio je u Francuskoj, igrajući za Sedan Valenciennes, i Strasbourg. Odigrao je i 16 utakmica postigavši 8 golova za reprezentaciju Jugoslavije, a kasnije je postao i selektor bivše države, te šef stručnog štaba selekcije Japana.

Vodio je također i Željezničar, Partizan, Panathinaikos Sturm i JEF United.

Ostaće upamćen i po tome što je bio trener Želje u kultnom polufinalu Kupa UEFA protiv Videotona na Grbavici. Poslije poraza u Mađarskoj od 3:1, Plavi su imali 2:0 do 87. minute, a onda su primili gol i snovi o finalu sa Real Madridom su ugašeni. Meč je pratilo 25.000 navijača.

Počasni je predsjednik fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine i odigrao je ključnu ulogu svojim autoritetom u svijetu fudbala kada je NS BiH suspendovan iz UEFA-e i FIFA-e, da bi se reprezentativni i klupski fudbal vratio na međunarodnu scenu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare