Ivica Puljić: Dodik nije izolovan od Srbije, Amerikanci su i dalje naivni

Vijesti 31. jul 202409:24 1 komentar
Instagram

Novinar i dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić na društvenoj mreži "X" komentarisao je svjedočenje pomoćnika državnog sekretara SAD-a za Evropu i Euroaziju Jamesa O'Briena na saslušanju pred Podkomitetom za evropska pitanja američkog Senata, a u kojem je, između ostalog, govoreći o Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske poručio da nije tačno da sankcije ne daju rezultat.

O'Brien je sinoć poručio i to da je Dodik sve izolovaniji i da sve teže dolazi do novca.

Njegovo svjedočenje je komentarisao Puljić koji je naveo sljedeće:

“Nakon što sam u Kongresu pratio svjedočenje Jima O`Briena, pomoćnika državnog sekretara za Evropu, zaključak je da su Amerikanci i dalje naivni, da misle da je Dodik izolovan i od Srbije, da će jedino kroz sankcije uništiti nacionalističku ideologiju i etnički naboj. Sankcije su odličan način kako nekoga pomjeriti iz ravnoteže, ali ne i jedini metod kako uništiti zlo. Kada bi Dodik postao racionalniji odmah bi dobio američku podršku, jer bi oni pomislili – evo ga – promijenio se. Ta naivnost je odavno prešla u glupost”, poručio je novinar Puljić.

Podsjetimo i to da je O'Brien sinoć u odgovoru senatorici Jeanne Shaheen spomenuo sankcije Dodiku navodeći i to da nije tačno da ništa nije urađeno da ga se zaustavi u ugrožavanju Daytona.

Ostale detalje svjedočenja O'Briena pročitajte ovdje.

BONUS VIDEO:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare