Iz britanskog parlamenta poziv da se preispita ponovno pridruživanje misiji EUFOR

Vijesti 26. jan 202419:41 0 komentara
Brzi odgovor EUFOR
Brzi odgovor EUFOR (N1)

Odbor za međunarodne odnose i odbranu britanskog Doma lordova poslao je pismo ministru vanjskih poslova, lordu Davidu Cameronu, pozivajući na preispitivanja pristupa regiji Zapadnog Balkana. Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, Odbor je upozorio na secesionističku retoriku predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, te pozvao Vladu da procijeni mogućnost ponovnog pridruživanja misiji EUFOR Althea.

Tenzije na Zapadnom Balkanu nedavno su eskalirale. Bilo je nasilnih sukoba na sjevernom Kosovu i protesta u Srbiji. U Bosni i Hercegovini, Milorad Dodik pojačano koristi secesionističku retoriku, dovodeći u opasnost teško stečeni međuetnički mir postignut Daytonskim sporazumom”, navodi se u saopštenju odbora.

Posebno se ističe sigurnosni kontekst te uticaj ruske invazije na Ukrajin, kao i na posljedice koje to ostavlja na zemlje Zapadnog Balkan.

Posebno smo zabrinuti zbog opsega i prirode ruskih kampanja dezinformiranja. Također smo čuli da su se pogoršali napori da se uhvati u koštac s korupcijom, uspostavi vladavina prava, osigura sloboda medija i zaštite prava povratnika. U ovoj dinamičnoj situaciji, vjerujemo da bi Vlada Ujedinjenog Kraljevstva trebala preispitati svoj pristup zapadnom Balkanu i dali smo niz preporuka za olakšavanje prosperiteta, sigurnosti i stabilnosti u regiji”, ističe se u saopštenju odbora Britanskog Parlamenta.

Inače, preporuke su rezultat istrage stanja na Zapadnom Balkanu koju je proveo ovaj Odbor i saslušanja visokog predstavnika Christiana Schmidta, koje je održano 17. januara.

Kada su u pitanju ključne preporuke, jedna se odnosila konkretno na Bosnu i Hercegovinu.

Ponovno procijeniti mogućnost ponovnog pridruživanja operaciji Althea, mirovnoj misiji koju vodi EU u Bosni i Hercegovini. Odluka UK da ne sudjeluje, u vrijeme povećanih regionalnih i unutarnjih napetosti, mogla bi se protumačiti kao umanjivanje angažmana UK u regiji i mogla bi imati štetan utjecaj na učinak UK”, navodi se u preporukam.

Dalje se traži nastavak pritiska na vodstva Srbije i Kosova da provedu obaveze navedene u Briselskom i Ohridskom sporazumu, s kojima su se obje strane usmeno složile.

“Od vitalne je važnosti da UK, sa svojim saveznicima u EU i Kvinti (SAD, UK, Francuska, Njemačka i Italija), održava koordiniran i uravnotežen diplomatski pritisak kako bi potaknuo obje strane na normalizaciju odnosa,” dodaje se u saopštenju.

Između ostalog, poziva se i na osiguravanje sredstava za osnivanje BBC-jeve albanske službe koja je ekvivalentna BBC-jevom srpskom servisu, “što bi pomoglo u borbi protiv širenja dezinformacija u regiji”.

Traže se i dugoročniji instrumenata financiranja razvojnih programa u regiji, kako bi se pomoglo u osiguravanju predvidljivosti za one koji provode programe i pomoglo im da planiraju na duži rok.

“Vlada Ujedinjenog Kraljevstva trebala bi produbiti svoje ekonomske veze s regijom kako bi promovirala dugoročni rast i nadopunila napore EU da stabilizira regiju i integrira je u euroatlantske institucije. Trebala bi koordinirati sankcije i antikorupcijske programe sa svojim međunarodnim partnerima kako bi srušila kleptokraciju”, poručio je Odbor.

Komentirajući zahtjev, Lord Ashton od Hydea, predsjednik Odbora za međunarodne odnose i odbranu, rekao je kako je u interesu Ujedinjenog Kraljevstva promovirati mir, prosperitet i stabilnost na Zapadnom Balkanu.

Pozivamo Vladu Ujedinjenog Kraljevstva da preispita svoj pristup regiji u svjetlu uznemirujuće eskalacije nasilja na sjevernom Kosovu i secesionističke retorike vodstva Republike Srpske u Bosni i Hercegovini. Ujedinjeno Kraljevstvo treba blisko surađivati s EU-om i drugim zemljama Kvinte (Italijom, Njemačkom, Francuskom i SAD-om) kako bi potaknuli normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova, te jasno staviti do znanja predsjedniku Dodiku da su njegove akcije u Bosni i Hercegovini neprihvatljivo”, naglasio je predsjednik Odbora.

Također, potcrtao je poziv Vladi da ponovno procijeni mogućnost pridruživanja operaciji Althea, mirovnoj misiji koju vodi EU u Bosni i Hercegovini.

To bi poslalo snažan signal o trajnoj predanosti Ujedinjenog Kraljevstva stabilnosti u regiji”, dodao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!