Iz EUFOR-a za N1: Nismo zaprimili dokaze koji bi potvrdili prisustvo bilo kakvih paravojnih kampova

Vijesti 28. nov 202315:08 0 komentara
N1

EUFOR nije zaprimio dokaze ili informacije koji bi potvrdili prisustvo ili aktivnosti bilo kakavih paravojnih kampova na području Bosne i Hercegovine. Ovu informaciju za portal N1 potvrdili su nam iz EUFOR-a.

Naime, kako su kazali EUFOR koristi različita sredstva za sticanje detaljnog i objektivnog uvida u sigurnosnu situaciju u našoj zemlji.

“EUFOR-u nije zaprimio dokaze ili informacije koji bi potvrdili prisustvo ili aktivnosti bilo kakvih paravojnih kampova. Kako bi održavao sveobuhvatan pregled situacije na terenu, EUFOR koristi različita sredstva za stjecanje detaljnog i objektivnog uvida u sigurnosnu situaciju u BiH.

Povrh načina za prikupljanje podataka i sredstava koji su nam na raspolaganju, EUFOR održava redovne kontakte sa svojim partnerima u bh. vlastima, od lokalnog do državnog nivoa, koji se bave sigurnosnim pitanjima. Još jednom potvrđujemo našu posvećenost saradnji sa bh. vlastima kako bismo efikasno odgovorili na potencijalne sigurnosne prijetnje”, naveli su u odgovoru za naš portal.

Potom su dodali:

“EUFOR kontinuirnao ulaže napore u praćenje razvoja situacije u regionu s ciljem održavanja sigurnog i stabilnog okruženja. Naša saradnja sa predstavnicima bh. vlasti je od ključnog značaja kako bi se osigurao proaktivan i koordiniran odgovor na bilo koji izazov. EUFOR ostaje čvrsto posvećen sigurnosti u regionu. EUFOR je aktivan i na lokalnom nivou širom BiH, sa svojih 19 timova za vezu i osmatranje (LOT kuće) koji su smješteni u lokalnim zajednicama u svim dijelovima zemlje. LOT kuće su u svakodnevnom kontaktu sa lokalnim zajednicama i vlastima. Ovo EUFOR-u omogućuje da održava direktan kontakt sa stanovništvom i identificira bilo koje pitanje koje bi moglo predstavljati prijetnju sigurnom i stabilnom okruženju”.

Na kraju su kazali kako je EUFOR posvećen snažnom partnerstvu sa BiH.

“EUFOR će, uz stalnu podršku i posvećenost EU, nastaviti da prati razvoj sigurnosne situacije i održava tijesne veze sa našim partnerima u bh. vlastima. EUFOR je posvećen snažnom partnerstvu sa BiH”.

Podsjetimo, ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez dao je iskaz u Tužilaštvu BiH o navodima o postojanju kampova za paravojnu obuku. Helez je prošle sedmice u Pressingu na N1 kazao kako posjeduje informacije da u BiH odnosno na teritoriji Republike Srpske postoje kampovi u kojima se provodi paravojna obuka i u koju su povremeno uključeni i pripadnici policije RS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!