Iz mostarske firme se konačno oglasili o krompiru u kojem je pronađen kadmij

Vijesti 14. dec 202215:55 0 komentara
N1

U bh. javnosti je prije nekoliko dana izazvala zabrinutost vijest da je pošiljka organskog krompira iz naše zemlje odbijena na hrvatskoj granici, s obzirom da je graničnim kontrolama utvrđeno prisustvo teškog metala kadmija iznad dozvoljene količine. Krompir je proizvođača Marinada d.o.o. Mostar, a firma se danas po prvi put oglasila o ovom pitanju.

Također, Iz Agencije za hranu BiH je za N1 potvrđeno da pošiljka krompira nije vraćena u skladište u Bosnu i Hercegovinu.

Saopćenje kompanije Marinada prenosimo u cjelosti:

Posebno naglašavamo da je naše tržište isključivo u EU i nemamo plasman na tržište Bosne i Hercegovine te da kamioni s bioorganskim krompirom nisu vraćeni s granice u Bosnu i Hercegovinu a da se informacija o povišenom udjelu kadmija u krompiru odnosi samo na manju pošiljku koja je trenutno predmet procedure obzirom da je na zahtjev kupca dodatno urađeno više laboratorijskih analiza kod najrelevantnijeg zavoda za zdravstvo u Republici Hrvatskoj, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Odjel za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu hrane, koje su pokazale potpunu ispravnost većeg dijela izvezene robe u kojoj se, prema jednoj analizi, nalazi čak 25 puta niža razinu kadmija od dozvoljene. Drugim riječima, udio kadmija analiziran iz cjelokupne pošiljke krompira debelo varira, te ni na koji način nismo mogli utjecati na njegovu postojanost. Ukoliko se izvrši povrat manje sporne pošiljke, Marinada d.o.o. će obavijestiti nadležne institucije u FBiH, zatražit će dodatne analize, postupiti po nalozima i pravilima struke i sa svim relevantnim institucijama i stručnim licima uložiti maksimalan napor u istraživačkom radu glede rješavanja tekućeg problema jer je to pitanje o kojem egzistira buduća primarna proizvodnja.

Također želimo naglasiti da je u hrvatskom ovlaštenom laboratoriju Eurofns Croatakontrola d.o.o. izvezeni bioorganski krompir testiran na čak 517 vrsta pesticida te je potvrđeno da uzorak odgovara zahtjevima Uredbe (EZ) br. 396/2005 o maksimalnim razinama ostataka pesticida u i na hrani, u našem slučaju nisu uopće pronađeni pesticidi ni u tragovima kao ni teški metal olovo. Također, sukladno potrebnim analizama, Federalni Agromediteranski Zavod dana 02.11.2022. kao i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Centar za zaštilu bilja dana 09.11.2022., potvrdili su da su proizvodi sukladni Zakonskoj regulativi i kao takvi dozvoljeni izvoz odnosno uvoz u EU”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!