OHR: Alija Izetbegović je ključna ličnost za postizanje mira, on je spasio živote

Vijesti 16. okt 202418:46 2 komentara
AFP

"Kada se pročita dio teksta u kojem se govori o Aliji Izetbegoviću u udžbeniku historije za 9. razred osnovnih škola u Republici Srpskoj, 'Tema 11: Republika Srpska i odbrambeno-otadžbinski rat', kritika visokog predstavnika o uvrštavanju takvog teksta u školski udžbenik apsolutno nije sporna", saopštili su u srijedu iz OHR-a reagujući na optužbe kako je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt u jendom intervjuu izjednačio osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića i prvog predsjednika Republike BiH Aliju Izetbegovića.

Podsjećamo, Schmidt je govoreći za Face TV o nastavnom programu u entitetu Republika Srpska kazao da će uraditi sve da se cjelokupan obrazovni sistem u BiH poboljša…

“Zaista sam uvjeren da te slike Mladića i Kovačevića. Izvinjavam se, Mladić koji je također imenovan na isti način kao… Ne Kovačević… Ne možemo imati takvu razliku… Ako vidimo Mladića i Aliju Izetbegovića, neprihvatljiv način. Zašto stavljate slike? Dajte poklonite ovoj djeci mogućnost da uče i donose vlastite odluke. Smatram da bi trebalo da imamo konferenciju, raditi sa akademicima o tome šta je historija i šta možemo ponuditi novim generacijama”, kazao je tad Schmidt.

Iz Ureda visokog predstavnika danas su istakli da je “Ratko Mladić presuđeni ratni zločinac i najodgovorniji za počinjeni genocid u Srebrenici” i dodali kako je “Alija Izetbegović prvi predsjednik Predsjedništva RBiH i ključna ličnost za postizanje mira i Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

“On je spasio živote”, poručeno je iz OHR-a.

“Sve zlonamjerne i pogrešne tvrdnje kojima se sugerira da visoki predstavnik namjerno izjednačava prvog predsjednika Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića s presuđenim ratnim zločincem Ratkom Mladićem potpuno su neutemeljene. Takve tvrdnje su u suprotnosti sa ciljem koji visoki predstavnik želi postići zajedno s velikim brojem institucija i osoba koje slično razmišljaju, pozivajući domaće lidere da rješavaju pitanje pristrasnih školskih udžbenika i spriječe primjenu spornih dijelova Pravilnika Vlade RS koji bi, kako je to naveo Ustavni sud BiH u svojoj odluci u predmetu U-20/24 od 11. oktobra, “imali ozbiljne i neotklonjive štetne posljedice koje se ogledaju u postojanju opasnosti od eventualnog prouzrokovanja daljnje segregacije i podjele među učenicima različitih etničkih zajednica…”, stoji u reakciji OHR-a.

Bonus video:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare