Iz OHR-a za N1 o optužbama iz NSRS: Još uvijek postoji prostor da domaće vlasti napokon djeluju

Vijesti 29. mar 202414:49 1 komentar
F.Z./N1/ Arhiv

Nakon ponoći je počela i završila 12. posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj je usvojen Nacrt izbornog zakona, koji sada treba proći brojne procedure da bi bio na snazi.

Iz OHR-a su za N1 prokomentirali epilog Narodne skupštine Republike Srpske koja je usvojila Nacrt izbornog zakona, ali i prokomentirali rok koji je predsjednik ovog entiteta, Milorad Dodik, dao da se ponište izmjene i dopune Izbornog zakona BiH.

“Visoki predstavnik je svojim angažmanom osigurao uslove za fer i transparentne izbore kako bi građani mogli biti sigurni da njihovi glasovi vrijede. Ovdje se radi o interesu građana ove zemlje jer oni imaju pravo na potpuno demokratske izborne standarde. Nedostatak kritike na račun sadržaja izmjena i dopuna Izbornog zakona, čak ni među onima koji se ne slažu sa njihovim donošenjem, ovo samo dodatno potvrđuje. Još uvijek postoji prostor da domaće vlasti napokon djeluju”, kazali su u odgovoru za N1.

Potom su dodali:

“Visoki predstavnik podsjeća da su 18. oktobra prošle godine, već tada manje od godinu dana prije izbora, ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u svojoj izjavi pozvali organe vlasti da osiguraju da se lokalni izbori 2024. godine održe uz poboljšanu transparentnost i integritet tako što će usvojiti izmjene i dopune Izbornog zakona u skladu s međunarodnim standardima o transparentnosti i integritetu izbornih procesa i pozitivnim primjerima iz prakse koji se odnose na demokratske izbore, kao što su jasno i više puta preporučili iz Ureda za demokratske institucije i ljudska prava OSCE-a, GRECO-a i Venecijanske komisije Vijeća Evrope. Ambasadori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira su naglasili da bi „građani trebali imati povjerenja u izborne sisteme, u dosljednu primjenu proceduralnih zaštitnih mehanizama, kao i u tajnost glasanja“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare