Iz OSA BiH demantuju povezanost rukovodstva sa kriminalnim radnjama i grupama

Vijesti 28. nov 202213:282 komentara
Izvor: OSA BiH

"Zbog interesa javnosti i sve učestalijih napada na Obavještajno-sigurnosnu agenciju Bosne i Hercegovine, oštro demantiramo navode medija o povezanosti rukovodstva Agencije sa osobama koje se dovode u vezu sa kriminalnim radnjama i organiziranim kriminalnim grupama", saopćeno je danas iz Obavještajno-sigurnosne agencije u BiH.

Kako navode, ovakvi navodi pojedinih medija su potpuno neosnovani i proizvoljni.

“Analizirajući samo dio informacija koje je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH ustupila tužilaštvima i policijskim agencijama po članu 90. Zakona o OSA-i BiH, a koji navodi da generalni direktor prosljeđuje informacije u vezi sa ozbiljnim prijetnjama po sigurnost Bosne i Hercegovine zvaničnicima i drugim nadležnim tijelima i institucijama bez nepotrebnog odgađanja, od 2018. godine do septembra ove godine operativno je tretirano 49 osoba uz više od 870 informacija koje su prezentovane tužilaštvima i drugim policijskim agencijama. Za navedene osobe detaljno je obavještajno obrazložena nezakonita aktivnost koja će kasnije biti potvrđena i kroz dešifriranje kriptovanih telefona i aplikacija Sky i Anom”, saopćili su.

“U toku ove četiri godine, na navedenom prezentovanom uzorku, Tužilaštvo BiH je u vrijeme bivše glavne tužiteljice naše informacije samo primilo k znanju i, prema našoj procjeni, nisu se adekvatno postavili već su obavještajne podatke uzeli sa rezervom i nisu pokretali istrage. Tek u određenom broju slučajeva policijske agencije i tužioci Tužilaštva BiH su pokretali određene aktivnosti koje su kasnije rezultirale tužilačkim istragama i sudskim procesima. Obavještajno-sigurnosna agencija BiH je uz saradnju sa međunarodnim partnerskim agencijama godinama unazad ukazivala na potencijalno kriminalne aktivnosti više osoba koje će tek kasnije kroz dešifrovanje aplikacija Sky i Anom biti uhapšene i sudski procesuirane”, naveli su iz OSA-e.

Za kraj navode da će nastaviti zakonom propisane aktivnosti i procedure.

“Za ove aktivnosti Agencija je dobila priznanja u više navrata od naših međunarodnih partnera. Bez obzira na sve učestalije napade, koji imaju elemente intenzivnog hibridnog rata, Obavještajno-sigurnosna agencija BiH će i dalje nastaviti zakonom propisane aktivnosti i sarađivati sa partnerskim agencijama u BiH, regiji i svijetu. Zaštita sigurnosti građana Bosne i Hercegovine, njenog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka su naš glavni zadatak i nikakvi pokušaji destabilizacije plasiranjem lažnih vijesti neće nas omesti u našem radu i odbrani interesa građana i države Bosne i Hercegovine”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar