Iz SAD-a i EU osude najava izmjena Krivičnog zakona RS

Vijesti 03. mar 202321:19 1 komentar
FENA

Vlada Republike Srpske predstavila je Nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske, u koji se, između ostalog, kao krivična djela uvode uvreda i kleveta, a oni koji budu kršili ove odredbe kazniće se velikim novčanim kaznama. Ne prestaju se nizati reakcije na ovakav potez, kojeg mnogi smatraju gušenjem slobodnih i nezavisnih medija i novinara.

Portparol Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Ferdinand Koenig za Buku je prokomentarisao spomenuti Nacrt zakona o kleveti u RS.

Podsjetio je da u ključnom prioritetu br. 12 iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, Bosna i Hercegovina se poziva da poduzme konkretne korake u garantovanju slobode izražavanja i slobode medija i zaštiti novinara.

“Ured EU u Bosni i Hercegovini smatra da bi kriminalizacija klevete predstavljala nazadak u smislu garancija slobode izražavanja kao temeljnog ljudskog prava. Pritom, kvalifikovanje klevete kao krivičnog djela se smatra zastarjelim pristupom, a dekriminalizacija klevete u BiH 2002. godine je bila značajno dostignuće za ovu zemlju”, naveo je Koenig.

Dodao je da nedavno objavljeni Izvještaj Evropske komisije za Bosnu i Hercegovinu ističe tendenciju političara i javnih zvaničnika da uporno koriste mogućnost tužbi kako bi zastrašili novinare i primorali ih na autocenzuru, a što dodatno može biti pogoršano kriminalizacijom klevete.

Sporni nacrt zakona za Buku su komentarisali i iz Kancelarije za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH, rekavši kako bi “kriminalizacija klevete ugrozila slobodu izražavanja kao osnovno ljudsko pravo i imala bi direktan uticaj na mogućnost novinara da izvještavaju istinito”.

“Vjerujemo da je važno da su vlasti otvorene za kritiku, čak i kada to nije prijatno. Moraju se poduzeti koraci na suprotstavljanju dezinformacijama, ali uvijek moramo biti na oprezu kada su u pitanju mjere koje vlastima daju preširoka ovlaštenja da kriminaliziraju, cenzurišu, ili ukidaju slobodu izražavanja.Zakoni o kleveti spadaju baš u takva sredstva koja represivne vlasti koriste kako bi zakone okrenule i izvrnule im smisao na štetu novinara, proganjajući ih tužbama protiv kojih si novinari ne mogu priuštiti odbranu. Umjesto krivičnih zakona o kleveti, institucije vlasti moraju poduzeti mjere za kreiranje sigurnog i poticajnog okruženja za slobodne i nezavisne medije”, zaključili su iz Ambasade SAD-a u BiH.

Podsjetimo, Izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske uvode se nova krivična djela protiv časti i ugleda, odnosno krivično djelo uvrede i klevete, a rasprava o izmjenama naći će se pred poslanicima u NSRS za deset dana.

Pojedine opozicione stranke već su osudile ovakve poteze, ističući da se radi o “režimskom obračunu sa neistomišljenicima”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (1)

Vidi sve komentare