Iza zatvorenih vrata u toku intervjui za glavnog tužioca BiH

Vijesti 22. sep 202210:44 0 komentara
N1

Visoki sudski u tužilački savjet danas provodi intervjue sa kandidatima za poziciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH. VSTS BiH ranije je saopštio da su na razgovore za "posao" pozvana četiri kandidata koja ispunjavaju uslove. Milenko Kajganić, Diana Kajmaković, Miroslav Janjić, ili pak Seid Marušić?

“Fotelja glavnog tužioca je jako vruća”, ranije su u analizi za N1 rekli novinari, ali i bivši zvaničnici bh pravosuđa.

Iz VSTS kratko:

“Imajući u vidu da su intervjui zatvoreni za javnost, nismo u mogućnosti saopštiti Vam vrijeme održavanja niti podatke o članovima komisije za obavljanje intervjua.”

Inače, kriterijume za bodovanje kandidata definisao je Poslovnik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine u Poglavlju II – Postupak odabira i imenovanja.

Članovi 59b., 60. i 61. Poslovnika primjenjuju se u postupku imenovanja zamjenika glavnog tužioca.

“(1) Nadležno podvijeće vrši finalno rangiranje kandidata i daje prijedlog Vijeću za postupanje.

(2) Prilikom predlaganja kandidata za imenovanje, pored ostvarenih bodova, odnosno ranga na listi kandidata koji suostvarili potreban uspjeh, nadležno podvijeće kumulativno vodi računa o:

a) okolnostima koje su relevantne za procjenu podobnosti kandidata;

b) potrebi osiguranja adekvatne nacionalne i spolne zastupljenosti u sudu, odnosno tužilaštvu, u smislu člana 43. stav (2) Zakona;

(3) Ukoliko na listi kandidata koji su ostvarili minimalni uspjeh potreban za imenovanje nema kandidata odgovarajuće nacionalnosti, konkurs će se ponoviti samo jednom.

(4) Pored razloga iz stava (3) ovog člana, konkurs se može ponoviti i u slučaju da nijedan od predloženih kandidata, odnosno kandidata koji su ostvarili minimalan uspjeh potreban za imenovanje ne dobije većinu glasova potrebnu za imenovanje ili u slučaju da niko od prijavljenih kandidata nije ostvario odgovarajući uspjeh u konkursnoj proceduri.

Nadležno podvijeće dostavlja Vijeću rang-listu kandidata, sa obrazloženim prijedlogom za imenovanje ili ponavljanje konkursa, najkasnije dva dana prije početka sjednice na čijem je dnevnom redu odlučivanje o tom imenovanju.

Kako je vrlo izvijesno da izuzeće od glasanja o novom glavnom tužiocu imaju članice Savjeta Željka Radović i Biljana Simeunović (zbog ličnih, profesionalnih i porodičnih veza sa Tužilaštvom BiH), o izboru bi trebalo da odluči 13 članova VSTV-a: Halil Lagumdžija, Sanela Gorušanović-Butigan, Sanin Bogunić, Lejla Hadžić, Aleksandra Obradović, Saša Sarajlić, Jadranka Stanišić, Duška Bogojević, Davor Martinović, Srđan Forca, Mustafa Šabić, Amila Mimica-Kunosić, Snježana Petković.

Ukoliko se usaglasi prijedlog jednog imena, on bi se već sljedeće sedmice mogao naći pred Savjetom ministara na potvrdi.

Izbor glavnog tužioca dolazi u vrijeme kada su pojedini kandidati, poput Diane Kajmaković opterećeni optužbama za veze sa kriminalcima koje se navodno potvrđuju u Sky komunikaciji.

V.D. glavnog tužioca Milenko Kajganić ranije je rekao da je reorganizovao rad, a u svemu tome njegova protivkandidatkinja Kajmaković ostala je bez predmeta organizovanog kriminala, te prebačena na ratne zločine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!