Izbor delegata u Domu naroda PSBiH: Bez “preletača” Pokret za državu tas na vagi

Vijesti 11. nov 202221:49 0 komentara

Entitetskoj opoziciji za državnu vlast ključna je “Država”. Pokret probosanskih stranaka koji sa pet poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske ima moć da utječe na izbor delegata u Domu naroda Bosne i Hercegovine, najbliži je, saznajemo, scenariju da ima svoju listu kandidata za delegate. Tako “Država” može prećutno, ne glasajući za listu SNSD-a, toj stranci dati kontrolni mehanizam blokade svih državnih odluka. Dok ih opozicija u Republici Srpskoj optužuje za to, iz Pokreta im poručuju - bolje gledajte svoje dvorište.

Prva sjednica novog saziva Narodne skupštine Republike Srpske počeće u utorak tačno u podne, sa 12 tačaka dnevnog reda. Pored izbora rukovodstva i polaganja zakletve Milorada Dodika i Željke Cvijanović, sve oči su uprte u matematičku križaljku za izbor delegata za Dom naroda državnog parlamenta. Ne bude li “preletača”, jasno je da je Pokret za državu tas na vagi.

“Jedan od četiri poslanika Liste za pravdu i red glasaće za kandidata u Dom naroda iz SDS da bi bilo 14 koliko im je siguran glas, a tri će glasati za PDP, s tim da će PDP imati 11 od potrebnih 14. Upozorio sam ključ je na ljudima iz tog Pokreta za državu, ako budu imali svog kandidata, ne moraju formalno glasati za režim, ali su tako odigrali da Milorad Dodik i njegovi sateliti imaju četiri delegata”, rekao je Nebojša Vukanović iz Liste za Pravdu i red

Ako probosanske stranke glasaju za opoziciju, SDS i PDP imaće dva delegata, ako glasaju za SNSD i koaliciju, ili budu imali svoju listu, stranka Milorada Dodika imaće 4 delegata u Klubu Srba i apsolutnu moć da blokira državu, baš kako je to bilo i u odlazećem sazivu.Opozicija u Republici Srpskoj nije počela pregovore o vlasti na BH nivou, ali bi kažu i to uslovili sa promptnim izmjenama izbornog zakona.

“Vrlo je nekorektno što je SNSD izašao i rekao mi ćemo imati 4 delegata, njihova skupštinska većina ima 46, a da bi imali 4, morate imati 56 poslanika. Dakle, SNSD je najavio političku korupciju. Da će nekom vrstom spletkarenja, pokušati da dođu do 56”, naveo je Igor Crnadak iz PDP-a.

Pokret za državu ima pet poslanika. Mirsad Duratović iz DF-a, na lokalnom nivou u Prijedoru je u koaliciji sa SNSD-om i predsjednik je skupštine Grada. Sevlid Hurtić iz BH Zelenih slično sarađuje na lokalu, predesjednik je Skupštine Grada Doboj. SDA ima jednog poslanika Ramiza Salkića, dok je SDP zastupljen sa dva mandata Saša Grbić i kompenzacioni, s liste Hrvata, koji je osvojila Andrea Gajić sa 175 glasova.Danas kratko za N1 opozicji poručuju da je bolje da dobro prebroje svoje redove…Pregovaraće, od ranije je poznato se svima:

“Mi smo spremni pregovarati i ući u Vladu RS”, istakao je Edin Ramić iz Pokreta za državu (BHT 9.11.).

Je li to ulaznica SDA za vlast na bh. nivou?

“Vidim da se ti muslimani tamo nešto pate, blok Srbi-Hrvati će o svemu odlučiti, a ne oni. Ovdje ćemo mi birati, šta god oni mislili o tome”, kazao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Suludo je govoriti o izbacivanju SNSD-a iz državne vlasti kažu u ovoj stranci.Suludo je od SNSD-a tražiti i ustupke. Budući predsjednik NSRS Nenad Stevandić kaže da nije ucjenjivao da bude novi ministar unutrašnjih pposlova.

“Ja zaista nisam tražio MUP, nisam tražio ni jedno ministarstvo”, dodao je Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske (US).

Ako ne ministar, biće zasigurno poslanik, mlada nada SNSD, dosadašanji predsjendik Skupštine grada Banjaluka podnio je ostavku zbog preuzimanja nove dužnosti.

“Svako se vidi u ulozi ministra. To bi bilo kao da pitate čovjeka ako igra loto, da li da želi da ga osvoji. Ukoliko ga igra prirodno i normalno je da želi da ga osvoji”, kazao je Mladen Ilić, poslanik u NSRS (SNSD).

A ko će osvojiti još jedan mandat u Vladi, špekulacija ne manjka. Je li se za još četiri godine izborio i aktuelni ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, neizvjesno je, ali slučajno ili ne, baš danas je svratio u Palatu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!