Izbori za savjete mjesnih zajednica Banjaluke – ubačen klip u točak promjena?

Vijesti 21. feb 202219:50 1 komentar

I jedna i druga je naša, ali je prva SNSD-ova i pobijedila je na izborima za savjete mjesnih zajednica Banjaluke. Druga je PDP-ova i SDS-ova, podržao ju je i gradonačelnik Draško Stanivuković, a osvojila je 13 mjesnih zajednica. Po mnogima daleko od očekivanog. Budući da je gradonačelnik sam za sebe govorio da je pokretač točka promjena, pitanje je, nakon jučerašnjih izbora, da li je u taj točak ubačen klip.

Dan poslije, po mnogima velikog testa uoči predstojećih izbora, ako ih bude, ali i velikih osmjeha, u Banjaluci se izvlači računica uz nešto ozbiljnija lica.

“U 13 mjesnih zajednica dominira, ja ću se tako izraziti, grupa za naša naselja, a u 43 dominira grupa za, pa ovo pojedinačno”, kazala je Nada Batinar, predjendica GIK Banjaluka.

Iako je i jedna i druga lista “naša”, prva, sa manje osvojenih mjesta ima podršku SDS-a i PDP-a. Drugu, dominantniju, podržava SNSD sa koalicionim partnerima koji, čak i uz uvrede na račun političkih protivnika slave.

“Ovo je juče bila druga vakcina i pacijent se dobro oporavlja, očekujemo buster u oktobru i nadam se da će tada PDP ući u svoj omikron gdje će dugo dugo ostati”, kazao je Slobodan Stanrević, predsjednik GO Demos Banjaluka.

“Narod je rekao svoje, mi očekujemo da gradonačelnik i njegova ekipa podnesu ostavke, ako ne onda vjerujemo da će narod na tome insistirati, a ako ne mi uvijek moramo slijediti volju naroda”, kazao je Vlado Đajić, predjednik GO SNSD Banjaluka.

Draško Stanivuković na izjave političkih protivnika gleda sa odobravanjem, i kaže, čak bi podržao prijedlog skupštinske većine da njegova smjena bude dio dnevnog reda predstojeće sjednice, ali tvrdi od toga ne bi bilo ništa. U svoju podršku je siguran, pa se ne smatra ni gubitnikom izbora.

“Izgubiće od mene imenom i prezimenom u više mjesnih zajednica nego što su uspjeli da pobjede u ove 43 mjesne zajednice, ali vas napominjem još jednom u 43 mjesne zajednice sam pobijedio kao gradonačelnik, PDP je pobijedio u samo sedam, sada smo pobijedili u 14”, istakao je Stanivuković.

Postizborna matematika Stanivukovića neodoljivo podsjeća na onu Milorada Dodika nakon gubitka mjesta gradonačelnika Banjaluke, što su mnogi tada ocjenjivali kao početak kraja.

“Unatoč tome ja kažem da smo pobijedili u 42 opštine i u tri opštine u Federaciji”, kazao je tada Dodik.

Svako povezivanje izbora za savjete mjesnih zajednica sa prethodnim lokalnim ili predstojećim opštim izborima ipak ne stoji. Novinar Aleksandar Stojanović banjalučke izbore, ali i njihove rezultate vidi prije svega kao ispipavanja snaga samih stranaka i njihove infrastrukture, pa u tom smislu pobjednike vidi i u Drašku Stanivukoviću, ali i u Vladi Đajiću.

“Prvi jer je još jednom natjerao protivničku stranu da se bori, nametnuo je temu značajno više nego što to njegova stranka radi odnosno kompletna opozicija. Gospodin Đajić je protumačen u nekim krugovima kao greška SNSD prosto njegovi nastupi su bili takvi kakvi su bili, ali je pokazao neku ozbiljnost pogotovo što se tiče terenskog rada”, smatra Aleksandar Stojanović, urednik portala Insajder.

A provjera stanja na terenu dobro dođe pred svaku izbornu trku. Ipak za prognozu predstojeće, izbori za mjesne zajednice ne mogu biti relevantni, što zbog, iako velike, ipak realno male izlasnosti od tek 40 hiljada glasača, što zbog činjenice da se na njima biraju komšije, odnosno stranački vojnici sa začelja kolone koji, ni po izboru, u rukama neće imati stvarnu moć.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare