Izborna je godina, pa umjesto reformi na sceni je stara retorika: Uzavrele nacionalne strasti, a još je osam mjeseci do glasanja

Vijesti 14. feb 202419:15 0 komentara

Izborna je godina, pa umjesto reformi na sceni je stara retorika. Svi Srbi trebaju živjeti u jednoj državi, zajednički je zagovor entitetaskog predsjednika Milorada Dodika i kontroverznog liječnika i novopečenog političara Branimira Nestorovića. Dok se oživljava srpski svijet, zalaže se i za prekidanje europskog puta, a posebice razgovora o Kosovu. S druge strane, najavljuje se namjera ukidanja imena entiteta Republika Srpska.

Tri “protiv” afirmisao je najpoznatiji ekscentrični doktor srpske politike s desne strane Drine-u Palati Republike Srpske: Protiv: -nezavisnosti Kosova, -sankcija Rusiji, -uništenja Republike Srpske, založio se Branimir Nestorović zajedno sa domaćinom predsjednikom RS Miloradom Dodikom. Još jednom je afirmisan i “Srpski svet”, te negirana budućnost Srba unutar Bosne i Hercegovine.

Branimir Nestorović, lider MI-Glas iz naroda:

“Svi Srbi treba da žive u istoj državi i da svi budemo dio jednog srpskog sveta”.

Milorad Dodik, predsjednik RS:

“Samo da kažem da sam ja član odbora za Srpski svet, da ne bude neke dileme u Sarajevu. Bez obzira kolika histerija tamo bila, Amerikanci svo vrijeme razvijaju američki svijet. Ovu zemlju pošto nisu uspjeli da intergriše Alija Izetbegović, ni Amerikanci nisu mogli, ni Britanci, neće ni N1 to integrisati.”

Nema budućnosti RS u okviru BiH koja je nezavršeni protektorat ponovio je Dodik, kritikujući sve od Američke ambasade, do Evropske unije, ali i lidera Trojke. Evroskepticizam je iskazao i gost, ali se i uporedio sa Isusom Hristom.

Nestorović je kazao:

“To vam je (prijem u EU) kao vjeridba, date djevojci prsten, ona mora da bude dobra, a vi možete da radite šta hoćete, jer je obećana. Znam da ovo djeluje onako malo besmisleno za partiju koja je mala ima 13 poslanika, ali znate kako, Isus Hristos je krenuo samo sa idejom, pa je na kraju napravio jednu od najmoćnijih svjetskih religija. Ideje su to što nas spaja, mi ćemo nastaviti da razvijamo ove ideje, ne može niko da nas zaustavu više.”

Zaustavio bi rasparčavanje države i Ustava, navodi potpredsjendik FBIH. Jedna od metoda je i osporavanje, ili ukidanje imena “Republika Srpska”, ponovio je SDA-ov funkcioner u Banjaluci.

Refik Lendo, potpredsjednik FBiH:

“Ja sam im samo rekao da povedu računa da čuvaju jedni druge, što znači nek ostane Ustav BIH da čuva RS.”

N1: Ali ste izjavili da ako se nastavi priča oko Ustavnog suda BIH, da ćete spočitati ime RS?

“Po automatizmu. Dovodi se u pitanje, ako se dira u Ustav BIH.”

Lendo je prenio stavove iz Sarajeva i protivljenje asimetričnim izbornim rješenjima. Nakon sastanka sa kolegom potpredsjednikom Ćamilom Durakovićem, govorilo se o zajedničkom kandidatu za izbore u Srebrenici, ali i izbornom cenzusu od 5%…

Ćamil Duraković, potpredsjednik RS:

“To bi defakto zbrisalo Bošnjake i Hrvate s izborne scene.”

Gostu iz Sarajeva, na najave političkih poteza osporavanja imena Republike Srpske, nije ostao dužan njen predsjendik:

Milorad Dodik:

“Ko je taj? Ja sam za njega politički gigant i ja da njega komentarišem? Ne pada mi na pamet. Tu sam ideju čuo još u State Departmentu prije 20 godina…”. 

Ujedinjenje Srba u jednu državu, separatizam, ili pak unitarizacija BIH i ukidanje imena Republike Srpske, teme su koje se ne pokreću prvi put… Nekako uvijek u isto vrijeme-predizborno.

Stare ideje pred nove izbore bude već poznate uzavrele nacionalne strasti, a još je osam mjeseci do glasanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!