Izborne ‘zavrzlame’ u BiH: Entitetski izborni zakon ide pred Ustavni sud RS

Vijesti 27. maj 202419:50 0 komentara
Izborni zakon RS
N1

Ustavni sud Republike Srpske odlučivat će o vetu Bošnjaka na izborni zakon entiteta, kao i na Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi. Epilog je to sjednice zajedničke komisije Vijeća naroda i Narodne skupštine RS, čiji članovi nisu postigli konsenzus.

Za lokalne izbore se svi i u Banjaluci pripremaju ipak po državnoj legislativi, a mnogo posla je i pred Centralnom izbornom komisijom Bosne i Hercegovine. Za samo par mjeseci moraju da pronađu i obuče oko 12.000 članova biračke administarcije.

Ekspresno – za par minuta zasjedanja saopšteno je da nema dogovora.

“Klub Bošnjaka u Vijeću naroda je pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, jer smatra da ova dva zakona, posebno izmjene izbornog zakona RS zadiru u nadležnosti Ustava BiH, ali i izbornog zakona države BiH”, poručio je Mirsad Duratović, potpredsjednik NSRS.

Pored izbornog, za delegate bošnjačkog naroda, sporan je i Zakon o referendumu i građanskoj incijativi. Zato stoje čvrsto uz uloženi veto.

Nema saglasnosti o dva osporena zakona, čeka se Ustavni sud RS da da konačnu riječ. Konačno ne mora značiti i konačno, ako se uloži i apelacija Ustavnom sudu BiH. Ipak, problematičnim se smatra i proces imenovanja članova i predsjednika biračkih odbora.

CIK BiH raspisao konkurs

Centralna izborna komisija raspisala je konkurs za izbor oko 300 instruktora koji će biti zaduženi za obuku oko 12.000 predsjednika i zamjenika predsjednika biračkih odbora. Ti ljudi trebali bi biti izabrani do avgusta, a 12.000 nestranačkih novih osoba u izbornoj administraciji mnogi smatraju prevelikim poslom u prekratkom vremenskom roku. Naknada od 200 do 400 KM i to jednokratna, povećana je, ali da li je i dovoljna da privuče pravdoljubive, spremne da se uhvate u koštac sa izbornim peripetijama?

“Ovo je zaista jedna novina koja je stavila izazovan zadatak da nađemo 12.000 predsjednika i zamjenika predsjednika, osoba koje ne smiju imati nikakve veze sa političkim strankama. Mislimo da će ova novina smanjiti trgovinu u biračkim odborim i spriječiti manipulacije”, kazala je Irena Hadžiabdić, predsjednica Centralne izborne komisije BiH.

Ako CIK konkursom ne izabere 12.000 ljudi, odnosno predsjednika i zamjenika predsjednika na oko 6.000 biračkih mjesta u BiH, postoji mogućnost da ih upravo CIK imenuje bez konkursa. Ta i druge novine za vladajuću koaliciju su prekomjerne i neprihvatljive nadležnosti.

“Sa velikom težinom i mučninom izlazimo na takve izbore jer znamo da će oni koristiti ove druge mehanizme, sem što nema šanse da oni edukuju za dva tri mjeseca, tehnički procedura će biti gora nego kada na selu biraju ekipu koja će igrati boćanje ili balota. To, nemoguće je provoditi toliko preciznih procedura, to će biti pravi rašomon i štimanje onim partijama gdje su članovi CIK-a”, rekao je Nenad Stevandić, predsjednik NSRS.

U Mostaru, Tuzli, Sarajevu i Banjaluci u toku su edukacije izbornih komisija sa novinama, a sve se dešava u saradnji sa OSCE-om. U fokusu je sam proces glasanja, ali i način brojanja, primopredaje i pakovanja izbornog materijala.

Najglasnija u tvrdnjama da se volja građana krade, očekuje poboljšanja.

“CIK će po službenoj dužnosti imenovati predsjednike i potpredsjednike biračkih odbora, vidjećemo kako će taj proces ići. Možda bude poboljšanja… Ni za jednu izmjenu ne možemo znati kakva će biti dok je ne primijenimo prvi put. Za prošle izbore, ono okretanje glasačkog mjesta je bilo dobro”, poručuje Jelena Trivić, predsjednica Narodnog fronta.

Ukoliko CIK odbaci prijavu SDS-a, koji je za finansiranje kampanje prijavio račun stranačkog fukcionera, jer je njihov ugašen, najveća opozicina stranka ostaće bez članova biračkih odbora.

Neće ih imati ni Narodni front, jer kao novi subjekt ne učestvuje u žrijebanju, dok će lista Nebojše Vukanovića imati minimalan broj, i to u Trebinju gdje je i ostvarila rezultat u prošlom izbornom ciklusu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!