Izetbegović branio Novalića, komentarisao Schmidta i svoj izborni poraz

N1/F.Z.

Niz novinarskih pitanja dočekali su Bakira Izetbegovića, lidera SDA, nakon današnje propale sjednice Doma naroda na kojoj se trebalo raspravljati i o u ukidanju akciza. O eventualnim šansama da se u ovom sazivu to i postigne, o onome gdje sebe vidi u narednom mandatu, kao i o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, odgovarao je kratko.

Osvrnuo se i na sankcije SAD-a za premijera Fadila Novalića. Ovaj, sada kandidat SDA za federalni parlament, jučer je stavljen na američku crnu listu zbog zloupotrebe “podataka o penzionerima u korist vlastite političke stranke”.

Pročitajte pismo zbog kojeg je Novalić stavljen na crnu listu SAD-a

“Ne vidim šta je razlog za ovaj postupak Ambasade SAD-a, Novalić je samo htio da uradi neke dobre stvari za penzionere i da ih o tome obavijesti!”, odgovorio je danas njegov stranački šef.

“Što se mene tiče on je bio dobar premijer, rezultati su tu, i o tome ćemo odlučivati mi, a ne State department”, dodao je.

“Bitno je da je SDA dobro prošla”

Na pitanje o njegovim daljim aspiracijama nakon poraza od Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva BiH govori kako o tome nije razmišljao – jer je rano.

“Bitno je da je SDA dobro prošla i da ćemo imati dobre pozicije u predstavničkim, kao i u domovima naroda”, dodao je.

Kada je u pitanju implementacija izbornih rezultata, upitan je o eventualnim dogovorima sa Miloradom Dodikom (SNSD) i Draganom Čovićem (HDZ BiH), ali i opozicijom iz entiteta RS, za koje se vežu špekulacije o planu o formiranju vlasti na državnom nivou sa SDP-om i oko njih okupljenom koalicijom.

“To vidim kao nemoguću misiju! To kako su zamislili stvari je na nivou nekih želja, a ne realnosti”, saopštio je, dodavši kako nije razgovarao sa dosadašnjim koalicionim partnerima Dodikom i Čovićem.

O još jednom aktuelnom pitanju – izmjenama Izbornog zakona BiH – naveo je kako nije optimističan.

“Možemo samo zatrovati odnose i zakomplikovati situaciju sa pokušajem da se nešto bitno mijenja narednih nekoliko mjeseci” , izjavio je.

Treba, naveo je, formirati stabilne koalicije i onda eventualno nastaviti razgovarati. Valja podsjetiti da je u izbornoj noći visoki predstavnik u BiH nametnuo izmjene Izbornog zakona, o kojima više možete čitati OVDJE.

F.Z./N1

Da li će ovaj saziv Doma naroda PSBiH uopšte razmatrati ukidanje akciza i PDV-a na određene proizvode?

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebao je danas na hitnoj sjednici razmatrati Izvještaj o postizanju identičnog teksta Zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost i Izvještaj o postizanju identičnog teksta Zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH.

Sjednica je otkazana zbog nedostatka kvoruma. U Parlamentu skupštine BiH pojavili su se delegati iz reda bošnjačkog naroda, jedan Hrvat, dok delegati iz reda srpskog naroda nisu došli.

“Mislim da su oni namjerno eskivirali i da će nastaviti da eskiviraju. Što se tiče PDV-a, to već gubi smisao. Ipak, pokušat ćemo ponovo”, naglasio je, dodavši da bi njegova stranka danas podržala ranije prijedloge.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar