Izetbegović danas ni riječi o reformi stranke: Govor posvetio Trojci i Dodiku

Vijesti 27. maj 202322:24 5 komentara

Bila je to svečana sjednica, zbog čega Bakir Izetbegovic danas nije želio odgovarati na pitanja. Umjesto toga novinari su pozvani da čuju njegov govor u kojem se osvrnuo na Milorada Dodika, Trojku, međunarodnu zajednicu te, kako je kazao, pobjedničku SDA. No, o rerformi stranke i kongresu koji slijedi, barem u dijelu otvorenom za javnost, nije govorio. Svoje uspjehe, kako je kazao, u dalekoj Rusiji danas je prezentirao i Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, na konferenciji u Banjoj Luci. Uz ostalo, poručio je kako Vladimir Putin ostaje vjeran saveznik Republike Srpske te da je ovaj entitet prepoznat na međunarodnoj sceni.

“Unatoč višedecenijskim naporima da se SDA kompromituje napadima koji su dolazili sa svih frontova u BiH, ali i dijela međunarodne zajednice, SDA je ostala pobjednička politička partija” – na ovo bi se uz ostalo mogao svesti dvadestminutno obraćanje predsjednika SDA na GO stranke koji je veći dio svog govora posvetio strankama Trojke.

“Trojka je na putu ka preuzimanju vlasti zaboravila i pogazila sve principe i obećanja na kojima je dobivala podršku: Zalagali su se za građanske principe, pa postali ‘muslimanska reprezentacija’, kako ih Dodik naziva. Govorili su da nikad neće u koaliciju sa nacionalnim strankama, pa su otrčali u Mostar u zagrljaj Čoviću i u destileriju u Laktašima u zagrljaj Dodiku. Godinama su kritikovali sastav Vijeća ministara i rukovodstva Parlamenta, pa glasali za SNSD-ove i HDZ-ove kadrove koji su na ‘crnim listama’. Obećali su programske vlade, a umjesto toga smo na državnom nivou dobili program sa nizom općih mjesta i otrcanih fraza, a u Federaciji BiH ni to – program Federalne vlade još niko nije vidio”, kazao je Izetbegović.

Dodao je kako je najmanje promjene kursa i retorike bilo na strani koju predvodi Milorad Dodik koji je nastavio sa udarima na državne institucije, dok se dio međunarodne zajednice povlačio pred ovom agresivnošću. Priznao je greške zbog kojih je SDA oslabila. Uz ostalo, podvukao je i loš odnos upravo s međunarodnom zajednicom “na kojem se mora raditi”, no svoju odgovornost kao i odgovornost rukovodstva stranke, nije spominjao.

O kongresu SDA koji je zakazan za oktobar, barem javno, nije se govorilo, dok su članovi predsjedništva komentirajući akteulnu političku situaciju ponovno spomenuli stranke Trojke.

A da je Milorad Dodik daleko od evropskih vrijednosti za koje se zalažu stranke Trojke, potvrdio je on sam na konferenciji u Banjaluci u čijem je fokusu bila posjeta Dodika Rusiji. Sa Putinom je, kaže Dodik, razgovaro duže od sat vremena, posebno je ohrabren njegovim stavom o imovini.

Šta je tačno rekao Vladidmir Putin, Dodik nije precizirao. Ponovno je optužio američku i britansku ambasadu u BiH da u kontinuitetu djeluju protiv Republike Srpske, naglašavajući da je njihov krajnji cilj da “unište i pokopaju RS do kraja”.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Dodik je potvrdio da krajem juna Republika Srpska ima dospijeće obaveza od 320 miliona u jednom danu: “RS je nudila da od Nove godine sukcesivno izvrši to plaćanje, ali to nije prihvaćeno jer berze ne priznaju ta pravila. Mi smo vršili koncentraciju i već sada imamo taj novac na računima i možemo da to završimo jednokratno.”

Kada je riječ o Međunarodnom monetarnom fondu, predsjednik RS-a rekao je da već godinama ne postoji aranžman sa tom institucijom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare