Izetbegović o “mirnom razdruživanju”: Može se iznijeti samo onoliko koliko vam je na đonovima

Vijesti 24. maj 202417:54 0 komentara
Bakir Izetbegović (Eric Feferberg / AFP / Profimedia)

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović danas u Sarajevu komentarisao poziv Vlade bh. entiteta Republika Srpska na "mirno razdruživanje u Bosni i Hercegovini" poručivši kako "nema rušenja mirovnog sporazuma, bez rušenja mira".

“Rušenje mirovnog sporazuma znači rušenje mira. Kuda će to da odvede, eventualno, mislim da su i oni sasvim dobro svjesni. I da su sasvim dobro svjesni da su ovo samo sada oblozi, koje oni stavljaju na one koji su od njih zaista očekivali neke implementacije ranijih obećanja, koja su išla u tom smjeru. Nema ništa od razdruživanja. A, naročito ne od mirnog razdruživanja.

Ponekad se referiramo na jednu duhovitu misao bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Stipe Mesića da se zemlje može iznijeti samo onoliko koliko vam se zalijepi na đonove”, kazao je Izetbegović.

Na konstataciju kako je Milorad Dodik jutros dobio “nikada oštriju poruku” iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, od ambasadora Michaela Marphya, Izetbegović je kazao kako se, konačno, te politike “okreću prema onima koji zaista prave probleme u BiH”.

“To je, prije svega, Milorad Dodik, ali mu se pridružuje iz svojih razloga i računa već odavno Dragan Čović”, podvukao je Izetbegović.

On smatra da je potrebno vratiti se istinskim principima i istinskim patriotskim snagama u BiH, navodeći ocjenu kako aktuelna vlast neće ostati do kraja mandata. Uvjeren je kako će na narednim izborima narod ponovo ukazati podršku SDA-u i patriotskim strankama.

“Mislim da ćemo svjedočiti dramatičnim, raznovrsnim promjenama u BiH. Dakle, pozitivnim, jer vrijeme je da neki procesi sazriju”, kazao je Izetbegović.

SDA je, podvukao je, “grebala po savjesti međunarodne zajednice”, a konačno se pokrenulo i pravosuđe te OHR, a morat će i State Department da pojača sankcije s kojima su “ljudi počeli da se ismijavaju”.

Izetbegović o pozivu na saslušanje

Izetbegović je komentirao i poziv na saslušanje njemu, Emiru Suljagiću i Reufu Bajroviću od Tužilaštva BiH zbog navodnog raspirivanja mržnje.

“Nije slučajno što je jučer uručen poziv od SIPA-e, meni i Suljagiću, čovjeku koji vodi Memorijalni centar Potočari u Srebrenici. Izvjesno relativiziranje stvari, pokazivanje da se ima uticaj u SIPA-i i Tužilaštvu BiH. Pokušat će nas optužiti za izazivanje nacionalne, rasne, vjerske netrpeljivosti i mržnje, što naravno nema nikakvog utemeljenja u mojim politikama niti u politikama SDA. Niti u jednoj izjavi. Jednostavno, nije u mom biću da razdvajam ljude po tim osnovama. Mislim da je to čista politička potreba da se rade neki balansi”, podvukao je Izetbegović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!