Izetbegović: Tražimo od PIC-a da ne zatvara oči na Dodikove prijetnje miru, od EUFOR-a da spriječi skup SNSD-a u Srebrenici

Vijesti 19. apr 202417:34 0 komentara
N1

Predsjedništvo SDA održalo je sjednicu zbog, kako je rekao lider stranke Bakir Izetbegović, "veoma teške situacije koja kulminira ovih dana zbog secesionističke politike koju oličava Milorad Dodik, a koja predstavlja direktnu prijetnju miru". Na sjednici je usvojeno 13 zaključaka.

“SDA upozorava PIC da udarom na dostignuti nivo nivo reformi, na Ustavni sud BiH i odbijanjem izbora sudija iz entieta RS je direktno podrivanje institucije, donošenje Izbornog zakona RS je suprotno Aneksu 3 Dejtonskog sporazuma kao i prijetnjom da Srbi i Bošnjaci ne mogu živjeti zajedno – fragantan udar na Aneks 7.  Dejtonskgo sporazuma, Dodik udara na temlje Dejtonskog sporazuma. Tražim od PIC-a da ne zatvaraju oči i da poduzmu aktivnosti iz svoje nadležnosti kako bi se te aktivnosti zaustavile. Opasnom smatramo izjavu Milorada Dodika da je Bošnjacima u BiH dovoljno 25 posto teritorije i da Srbi ne mogu da žive sa Bošnjacima”, naveo je Izetbegović.

Istakao je kako je “Srbija presudama Međunarodnog suda pravde Srbija proglašena odgovornom za povrede Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida i mjesto da se ponaša smirujuće i izvinjavajuće u odnosu na građane BiH koji su pretrpjeli genocid, ona sve otvorenije ohrabruje Dodika i usložnjava situaciju u BiH i na Zapadnom Balkanu”.

“Srbija nije garant Dejtoinskog sporazuma već samo potpisnik”, poručio je Izetbegović.

Predsjedništvo SDA od institucija u BiH i EUFOR-a traži da spriječi “provokativna okupljanja u Srebrenici koje najavljuje režim Milorada Dodika za 2. maj kada se razmatra Rezoluciaj o Srebrenici u UN-u te su pozvali članice UN-a da usvoje rezoluciju.

“Od visokog predstavnika tražimo da stavi van sange Odluku Skupštine Opštine Srebrenica o izmjeni naziva ulica u Srebrenici, a od Tužilaštva BiH da konačno počne postupati po Krivičnom zakonu kojim se zabranjuje negiranje genocida. Ukoliko ne bude podizanja optužnice, od VSTV-a tražimo da smijeni glavnog tužioca Milenka Kajganića”, naveo je Izetbegović.

Trojku su optužili za gaženje bh. patriota i Bošnjaka kazavši da “direktno pristaju na diktat SNSD-a i HDZ-a”, ali i da su se “spremni suprotstaviti OHR-u”.  Naveo je kako smatraju nedopustivim zaustavljanje NATO puta i traže ubraznje tog puta, ali i usvajanje Budžeta BiH.

Kritikovao je i Vladu FBiH zbog “enormnog zaduživanja u iznosu od milijarud KM samo u prvom dijelu ove godine”. Također, naveo je kako ne čine dovoljn ona zaustavljanju rasta cijena namirnica, a da povećanje plata i penzija to ne prate.

“EP BiH je uspjela da napravi dug za godinu dana od 140 miliona KM, ona koja je bila stabilna ranije. Najavljeno je povećanje cijena električne energije i telokuminakcijskih usluga… Tražimo da se u uputi u proceduru Zakon o južnoj interkonekciji, Nikšić je obećao da će to u martu uraditi. Ništa nisu uradili”, rekao je Izetbegović.

Čestitali su Arminu Hodžiću na izboru  Sabor RH s nadom da će “uspješno raditi na afirmaciji i zaštiti bošnjačke nacionalne manjine u RH”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!