Izjava tužioca Sergea Brammertza povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici

Vijesti 11. jul 202214:42 > 14:46 0 komentara
N1

Tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, Serge Brammertz, uputio je izjavu povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

U cjelosti “Haag, 11. juli 2022: Danas obilježavamo 27. godišnjicu genocida koji se dogodio u Srebrenici. Sistematsko pogubljenje gotovo 7.000 muškaraca, uključujući i dječake, te protjerivanje žena, djece i starijih muškaraca, bilo je sramota za cijeli svijet i strašna tragedija za svakoga ko je izgubio oca, brata, rođaka, ili sina. Neke porodice su cijele stradale. Sjećamo se žrtava, ali i onih koji su ostali za njima s užasnom tugom. Oni su na prvom mjestu u našim mislima.

Tužilaštvo je procesuiralo, a sudije osudile, mnoge od onih koji su učestvovali u genocidu u Srebrenici. Među njima su Ratko Mladić i Radovan Karadžić, koji su obojica osuđeni na doživotni zatvor, kao kreatori i izvršioci zločinačkog plana za protjerivanje i ubistvo bosanskih Muslimana Srebrenice.

Svjedočenja žrtava i svjedoka bila su od vitalne važnosti za ove osuđujuće presude. Oni su proživjeli strašne događaje, ali ipak su smogli snage da se vrate i prožive ih još jednom, i to u prisustvu onih koji su organizovali i izvršili te zločine. Danas, 27 godina nakon genocida u Srebrenici, komemoriramo i njihov gubitak i njihovu snagu da kažu svijetu kakvi su se strašni događaji odigrali.

Kažemo da moramo učiti od istorije, a ipak, svijet je izgleda u opasnosti da naučeno zaboravi. I danas smo još uvijek suočeni s negiranjem genocida, kao i sa slavljenjem ratnih zločinaca, što prožima politički diskurs u zemljama bivše Jugoslavije.

Tužilaštvo predano radi na tome da obezbijedi da svijet ne zaboravi užase Srebrenice. I dalje pomažemo nacionalnim tužilaštvima u traganju za pravdom za žrtve i protivljenju pokušajima da se negira genocid i da se slave oni koji su ga izvršili, bilo javno bilo privatno.

Danas će još 50 žrtava biti sahranjeno u Potočarima, ali još uvek ima na hiljade nestalih čiji posmrtni ostaci nisu pronađeni. Oni se ne mogu zaboraviti i traganje za njima je humanitarni imperativ. Moramo nastojati da pronađemo svaku, ali baš svaku žrtvu.

Nastavićemo borbu za pravdu za sve žrtve”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!