”Izjave Dodika i Izetbegovića pokazuju ljubav SDA i SNSD-a”

Vijesti 25. jan 202119:07 > 19:08 0 komentara

Ne stišavaju se reakcije nakon izjava predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika o članici Centralne izborne komisije Vanji Bjelica Prutina i lidera SDA Bakira Izetbegovića o srpskom narodu. CIK poziva Tužilaštvo BiH da pokrene postupak protiv Dodika. Većina smatra da mehanizmi za sankcionisanje postoje, ali očigledno da nema hrabrosti niti volje, što pokazuje da su političari najčešće nedodirljivi.

Centralna izborna komisija pozvala je Tužilaštvo BiH da pokrene postupak protiv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika zbog posljednjih izjave o članici CIK-a Vanji Bjelici Prutina. Dodikovi istupi pokazuju kakav status, između ostalog, imaju žene na bh. političkoj sceni smatra profesorica Pravnog fakulteta u Banja Luci i SDS-ova zastupnica u NS RS Ivanka Marković.

“Žene u politici imaju vrlo tešku i specifičnu poziciju, jer im se sve što se drugima dozvoljava i toleriše muškarcima, njima stavlja kao velika greška i kao nešto što utiče na kvalitet posla koji oni obavljaju”, kaže Marković.

Javne osobe i više su obavezne da vode računa o javnim istupima i ne smije biti nedodirljivih poručuju iz Agencije za ravnopravnost spolova.

“Ovo sada imamo jedan slučaj člana Predsjedništva, ali nažalost imamo mi jako puno takvih slučajeva, gdje političari i mnoge javne ličnosti u medijima prednjače, u tim izjava seksizma, mizoginije i karakterizacije ove ili one, kompletno diskriminacije uopšteno”, navodi Samra Filipović-Hadžiabdić, direktorica Agencije za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine.

Član Predsjedništva SDS-a Mladen Bosić ističe da izjave Dodika i Izetbegovića pokazuju ljubav SDA i SNSD-a, i primjer kako je „samo važno da se jedan ili drugi lažno izdignu u svom narodu i sakriju stvarne probleme, nerad i kriminal“. I Bosićev stranački kolega Dragan Mektić navodi da su pristupi lidera SNSD-a i SDA nedopustivi.

“Može li normalan čovjek, evo ja sada sebi postavljam pitanje, da prema nekome u CIK-u ide sa takvim kvalifikacijama? Što se tiče izjave Izetbegovića, jedan narod okarakterisati na takav način to je van svakog zdravog razuma. I zapravo ja mislim da njih dvojica (Dodik i Izetbegović) na takav način jedan drugog održavaju”, rekao je Mektić, zastupnik SDS-a u PD Parlamenta BiH.

Miroslav Borojević iz Pokreta slobodnih građana mišljenja je:
“Milorad Dodik 30 godina lupa gluposti. Čovjek lupa gluposti. On sutra neće znati šta je rekao danas. Danas kaže jedno, sutra drugo, prekosutra treće”.

Ranko Mavrak, novinar agencije HINA ističe da u konkretnom slučaju riječ je o “političkoj manipulaciji gdje se šovinizam pojavljuje samo kao sredstvo”.

“Sredstvo održanja na vlasti. Kad je riječ o o izjavi Bakira Izetbegovića, on kao i neki drugi političari u ovoj državi, ima najčešće uvijek problem sa jednom rečenicom viška u svemu što izgovori”, rekao je Mavrak.

Zakoni prema kojima bi se skandalozni i diskriminatorski istupi političara sankcionisali postoje, ali evidentno je da nadležni ne žele ili nemaju hrabrosti to procesuirati.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!