Izmjene Izbornog zakona: Čović glasan, a u Sarajevu uglavnom tišina

Vijesti 20. aug 202207:03 0 komentara

"Ako ne bude ustavne ravnopravnosti i legitimnog predstavljanja, HNS će aktivirati zaključke od ranije, među kojima i teritorijalnu reorganizaciju Federacije Bosne i Hercegovine", potvrdio je lider HDZ-a Dragan Čović. Uslijedile su i reakcije. Željko Komšić, član Presjedništva BiH poručuje kako se to neće niti može desiti bez sukoba, dok predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, poručuje da pojam teritorijalna reorganizacija ne znači i etnička dominacija koju Čović priželjkuje. Sve ovo je zbog činjenice da politički predstavnici nisu približili stavove o izmjenama Izbornog zakona, a visoki predstavnik Christian Schmidt sudeći prema posljednjim medijskim istupima, nije više toliko odlučan da ih nametne.

Dragan Čović nije odgovorio konkretno na pitanje – da li se “pomirio” s mogućnošću da do 2. oktobra neće biti dogovora o izbornoj reformi, kao što nije jasno odgovorio da li se već tada aktivira plan reorganizacije, ko će to podržati, kako će to u praksi izgledati, kakve posljedice može proizvesti? Najavio je, nakon izbora konferenciju na kojoj će iznijeti detalje.

“Ako ne bude rješenja što se tiče osiguranja ustavne ravnopravnosti i legitimnog predstavljanja, HNS će na to odgovoriti jasno. Napomenuli smo ranije kako ćemo predložiti drugačije rješenje ustroja sustava, pa i teritorijalne organizacije BiH. To znači da ćemo dati racionalna rješenja. Onako kako neki predlažu da ovo bude građanska država oslobođena entiteta, onda je legitimno i sa naše strane predložiti promjene Ustava BiH koje će osigurati takvo nešto”, rekao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Čović: Schmidt je već dva puta intervenirao, očekujem da taj proces i završi

Uslijedio je odgovor člana Predsjedništva BiH, Željka Komšića, ali i najvećeg protukandidata stranakama okupljenijm oko HNS-a. Teritorijalna reorganizacija nije moguća, a da to ne proizvede sukob, poručio je Čoviću.

“Oni koji pozivaju na teritorijalnu reorganizaciju BiH time samo vrše pritisak, i šalju jednu vrstu javne prijetnje kako bi se njihovi, kako je napisao, anticivilizacijski i antievropski zahtjevi o izmjenama Izbornog zakona ispunili”, naglasio je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH.

Oni koji prijete etnoteritorijalnom reorganizacijom ne smiju se uzeti kao realnost, nastavlja Komšić, pogotovo jer postoje brojni prijedlozi probosanskih stranaka o ograničenim izmjenama Ustava i izbornim zakonima koji su više puta dostavljani u Parlament. Upravo je nove prijedloge najavio SDP, čiji predsjednik je na Čovićeve najave teritorijalne reorganizacije napisao: “Ko o čemu pred izbore, milioneri i profiteri o ratu i merhametu, velikim ideologijama i etničkim entitetima.”

“Draganu Čoviću treba biti jasno da pojam teritorijalna organizacija ne znači isto što i etnička dominacija. Da, slažem se da nam treba i teritorijalna reorganizacija, da nemamo stotinu ministara, 13 premijera i 11 zdravstvenih sistema. Treba nam ustroj države koja može služiti građanima, a ne političkim oligarhijama SDA, HDZ i SNSD”, istakao je Nermin Nikšić, lider SDP-a.

A način da se ne ide u pokušaj teritorijalne reorganizacije je i da visoki predstavnik Christian Schmidt nametne izmjene Izbornog zakona. Dragan Čović ponavlja kako nije za takav način donošenja odluka, ali ako je već dva puta intervenisao, onda neka proces dovede do kraja. Podršku i dalje svesrdno pruža Hrvatska, čiji je ministar vanjskih poslova Grlić-Radman i prisustvovao HDZ-ovoj dvodnevnoj klauzuri.

“Nisu donesene odgovarajuće odluke visokog predstavnika zbog pritiska u Sarajevu, tada je dao šest sedmica rok da se politički lideri u Federaciji BiH dogovore, a ako ne, onda će on koristiti bonske ovlasti nadamo se da bi one trebale ići u korist BiH kao cjeline”, rekao je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih poslova Hrvatske.

Nema najava konkretnih susreta političkih lidera kako bi se približili stavovi o izbornoj reformi. U Sarajevu uglavnom tišina. Čović kaže i dalje je otvoren za razgovor, no druga strana, optužuje, već dvije godine namjerno odugovlači kako bi se zadržao “Status Quo”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!