Izmjene Krivičnog zakona RS: Lov na slobodu izražavanja?

Vijesti 04. mar 202320:29 1 komentar

Kleveta će ponovo u krivični zakon, a zbog nje se diže bura u zemlji, regiji, pa i u Evropi. Zahtijeva se da Vlada Republike Srpske povuče nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakonika iz procedure, a sve zbog bojazni od svih oblika cenzure. Advokati stava da je predloženi akt u suprotnosti sa usvojenim pravnim standardima Evropskog suda, a da su političari i javne ličnosti dužni da trpe veći stepen kritike od uobičajne.

Ako je novinar postao vijest, hoće li lovac postati lovina, ovih dana pita javnost koja je svrha procesuiranja novinara Blica Nikole Morače. Telefon mu nije u džepu, već u policijskom depozitu. Nije otkrio izvor, pa je postao osumnjičeni. Protivpravno, nezakonito, smatraju mnogi.

“Novinari, advokati, sveštena lica, ta lica ne mogu biti na taj način krivično gonjena, odnosno ne mogu odati službenu tajnu”, kazao je advokat Dario Sandić.

Novi šok za novinarski esnaf u sedmici obilježenoj slučajem Morača, objava je izmjena krivičnog zakonika kojim se za uvredu i klevetu izriču kazne i preko 100 000 KM:

Otvoren je lov na slobodomisleće kritike se nižu, slijedi li zastrašivanje građana, gušenje slobode pod prijetnjom drakonskim kaznama?

Fenomen SLAPP tužbi koji je uzeo maha u regionu, stiže i u BIH.

“Najveći pritisak na njihov slobodni rad su upravo tužbe, SLAPP, pritisak na njihovo pisanje, rad medija…. Najlakše taj pritisak dovodi do cenzure i autocenzure i jedno i drugo je katastrofa.

Inače, predstavnik EU koji je bio na razgovoru sa Dodikom ni jednom riječju nije spomenuo ovo što se događa, tim više jer smo kao Evropska federacija novinara, međunarodna, objavili saopštenje, rekli šta se događa, tražili da se zaustave ovako štetni zakoni za slobodu novinarstva i slobodu govora u BiH”, “, kazala je Maja Sever, predsjednica Evropske federacije novinara.

Šokantna, pa čak i neprimjerena, preuveličana kritika, ako je od javnog interesa kao oblik izražavanja uživa zaštitu člana 10. Evropske konvencije. Posebno trpeći moraju biti političari, definisano je, jer su oni djelovanjem okrenuti ka javnosti, medijima.

No, upravo političari bi da u javnu sferu vrate klevetu kao krivično djelo.

“Naravno, ovo je veoma pogubno za društvo i razvoj demokratije, dosadašnja praksa pokazala je da njih to zaista ne zanima”, kaže komunikolog Mladen Bubonjić.

Član 10 Evropske konvencije eksplicitno ne isključuje krivično-pravno gonjenje za klevetu, a to što mnoge evropske zemlje imaju slično zakonodavstvo, pa čak i sa kaznom zatvora argument je u rukama vladajućih. Predlagač kritikuje kritičare:

“Izjave pojedinih predstavnika udruženja i pojedinaca predstavljaju neodgovoran odnos prema javnosti i građanima, krajnje je neozbiljno koristiti neprecizne i površne političke fraze za ovako važnu temu koja zaslužuje stručni pristup prilikom komentarisanja, i iznošenja stavova u javnosti”, kazali su iz Ministarstva pravde RS.

Upitna je i sudska praksa.

“Svaki sud mora da bude nepristrasan, kao što kaže naš narod ni po babu ni po stričevima. Postoji ta dvostepenost u suđenju, to je dobro. Mogućnost žalbe, neko će negdje odlučiti. Imate Ustavni sud, priznajemo ili nepriznajemo. Sigurno da će neka od odluka završiti na Evropskom sudu za ljudska prava, koji njeguje tradiciju i primijenu Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava, da se ne može ni na koji način ograničiti sloboda govora, ali ta slobd ane može ni na koji način ugrožavati tuđa prava”.kazao je advokat Milan Petković.

IZ SAD-a i EU osude najava novih zakonskih izmjena. I OSCE zabrinut:

“Još jednom ponavljamo da su ovakvi potezi u suprotnosti sa međunarodnim standardima i dobrom praksom i da će dodatno narušiti ukupnu situaciju sa slobodom medija u RS.

Vlasti RS imaju odgovornost da osiguraju inkluzivnu, konstruktivnu i transparentnu javnu debatu o svim amandmanima koji mogu uticati na medijske slobode u tom entitetu.”

Sve je manje vremena. Za deset dana sporni nacrt će pred poslanike. Zahtijeva se povlačenje 7. tačke sa dnevnog reda NSRS. Novinare potpomažu i pravnici, svjesni opasnosti koje može donijeti ponovno kriminalizovanje klevete.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare