Izrečena drugostepena presuda: Dragan Vikić i ostali pravosnažno oslobođeni

Vijesti 02. dec 202212:19 10 komentara
F.Z./N1

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je danas prvostepenu presudu kojom su Dragan Vikić i ostali oslobođeni optužbi za ubistva osam zarobljenika pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) u sarajevskom Velikom parku 22. aprila 1992. godine. To znači da su Dragan Vikić, Jusuf Pušina, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić oslobođeni na osnovu drugostepene presude.

Ovu informaciju za N1 potvrdila je Vikićeva advokatica Adna Dobojlić.

“Potvrđena je prvostepena presuda, a žalba Tužilaštva BiH je odbijena kao neosnovana”, navela je Dobojlić.

Inače je, podsjećamo, Tužilaštvo BiH zatražilo ukidanje prvostepene presude.

Izrečena oslobađajuća presuda komandantu Vikiću i drugima

Podsjećamo, Vikić je, kao bivši komandant Specijalne jedinice i komandant Jedinice rezervnog sastava, optužen po optužnici Tužilaštva da nije spriječio ni preduzeo mjere na kažnjavanju podređenih, kao i Pušina, koji je bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova za uniformisanu policiju. Uzunović i Čovčić su optuženi kao nekadašnji pripadnici Jedinice rezervnog sastava policije.

Oni se terete da su u vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini u toku aprila 1992. godine između pripadnika oružanih snaga Armije BiH i jedinica teritorijalne odbrane i rezervnog sastava JNA stavljenih pod jedinstvenu komandu VRS stacioniranih u kasarni u Lukavici, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić, u svojstvu pripadnika jedinice rezervnog sastava Specijalne jedinice, zajedno s njima poznatima pripadnicima Specijalne jedinice i pripadnicima jedinice rezervnog sastava počinili ubistvo zarobljenih pripadnika VRS-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare