Izrečena presuda za “Respiratore”: Novalić, Solak i Hodžić proglašeni krivim

Vijesti 05. apr 202309:14 5 komentara
N1

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je izrečena prvostepena presuda optuženima u predmetu "Respiratori". Premijer federacije BiH Fadil Novalić, direktor firme "Srebrena malina" Fikret Hodžić i suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak proglašeni su krivima.

U ovom slučaju optužena je bila i federalna ministrica finansija Jelka Miličević (HDZ) koja prvostepenom presudom nije proglašena krivom.

Izricanje prvostepene presude počelo je u 9:00 sati, a postupak je vodio sudija Branko Perić.

Riječ je o prvostepenoj presudi za koju postoji i mogućnost žalbe, a na kraju slijedi drugostepena presuda koja može biti promijenjena ili se može potvrditi već izrečena.

Ovaj trojac je kršeći zakon o javnim nabavkama krenuo sa nabavkom respiratora HCV 003, ali zbog njihovog nedostatka krenuli su u nabavku respiratora ACM 812 A koji su kasnije i nabavljeni preko nekoliko firmi od Crne Gore preko Srbije do Kine, a upravo mijenjanjem potpisa na ugovore i kada je Novalić potpisao pismo namjere što je učinila i Miličević na taj način je prekršio zakon o javnim nabavkama. I Solak je upravo kršeći svoja ovlaštenja tražio sazivanje hitne sjednice Vlade FBiH kako bi se nabavili respiratori.

Svi osuđeni su proglašeni krivim za produženo krivično djelo zloupotrebe položaja, dok su oslobođeni po tački za pranje novca i primanje dara. Federalna ministrica finansija Jelka Miličević je oslobođena krivice za nesavjestan rad u službi.

Riječ je o prvostepenoj presudi za koju postoji i mogućnost žalbe, a na kraju slijedi drugostepena presuda koja može biti promijenjena ili se može potvrditi već izrečena.

Optužnica je potvrđena 30. decembra 2020., a suđenje u ovom predmetu počelo je 24. februara 2021. godine gdje je sutkinja bila Džemila Begović, a on je pokrenut nakon što je utvrđeno da je u jeku koronavirusa u martu 2020. godine kupljeno 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM.

Riječ je o kupovini u kojoj su učestvovali Vlada FBiH i FUCZ kao i firma “FH Srebrena malina”, a nastojali su, kako je rečeno tada obaviti veliki posao kada je riječ o medicinskom snabdijevanju bolnica u FBiH.

Tako su Vlada FBiH i FUCZ angažovali firmu “FH Srebrena malina” za nabavku respiratora za koje će se kasnije utvrditi da su neupotrebljivi, a da su pri tome navedeni akteri stekli imovinsku korist od njihove nabavke.

Nakon više od dvije godine suđenja saslušani su brojni svjedoci, a prethodnih sedmica i završne riječi tužilaca i odbrane.

Tužioci u ovom slučaju bili su Džermin Pašić i Mirza Hukeljić koji su u izlaganju od tri sata obrazložili dokaze i proces njihovog prikupljanja, ali i o slučaju, optuženima i njihovom djelovanju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare