Izvan okvira: Sjećanje na žrtve “drugih” – aktivnost (ne)vladinih organizacija?

Vijesti 17. apr 202315:53 0 komentara
N1

Gošća emisije Izvan okvira je Branka Vierda, programska direktorica Inicijative mladih za ljudska prava u Hrvatskoj, koja je proteklih dana učestvovala u posjetama Ahmićima i Trusini, mjestima u kojima su počinjeni rtani zločini nad civilnim stanovništvom tijekom proteklog rata u Bosni i Hercegovini.

Da li je posjeta mladih iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske povodom 30. obljetnice od počinjenih ratnih zločina u Ahmićima i Trusini dovoljno jaka inspiracija sugrađanima da posjećuju mjesta i spomen-obilježja stradanja, te se upoznaju sa činjenicama iz vlastite prošlosti kako se nikad više ne bi ponovile?

Da li je ovo poruka generacijama rođenim nakon rata da budu nositelji novih naprednih politika koje će stvarati prilike za suradnju, razumijevanje i izgradnju bolje budućnosti? Šta je revizionizam, a šta su povijesne činjenice? Kakvo sjećanje na stradanja, počinjene ratne zločine njeguje školstvo i treba li kultura sjećanja postati institucionalna strategija kako bi se društvo “otrijeznilo od nacionalizma”? Kakvu poruku šalje najava gradnje Muzeja HVO-a na mjestu logora Heliodrom?

Da li su u pravu oni koji poručuju kako politički Zagreb finansirajući Muzej HVO-a na mjestu logora za Bošnjake, poručuje: “baš kao što smo prije trideset godina bili ravnodušni prema žrtvama, tako smo danas ravnodušni prema ljudima”.

Za N1 govori mirovna aktivistkinja i programska direktorica Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) u Hrvatskoj, Branka Vierda.

Izvan okvira s Nikolom Vučićem gledajte večeras od 20 sati, uživo na N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!