Izvoz iz BiH u 2023. mnogo je manji u odnosu na godinu ranije, no jedna industrija bilježi rast (VIDEO)

Vijesti 15. feb 202418:42 0 komentara
N1

Bolje bi se živjelo da se više i radi, odnosno proizvodi, odnosno izvozi. A Bosni i Hercegovini - razmjena smanjena.

Kada odete u Tursku u trgovinu ili pekaru postoji mogućnost da je materijal za vrećicu proizveden u BiH. Pri kupovini nakita tamo moguće da je za njegovu izradu korišten i umjetni korund iz BiH. U Tursku izvozimo i oružje. Bh. proizvodi i u dalekoj Kini. U kineskim domovima dio namještaja od furnira porijeklom je iz BiH. Namještaj završava i u jednoj od najbogatijih država – Švicarskoj.

No, prošle godine smanjen je i uvoz i izvoz u odnosu na 2022. godinu. Izvoz je manji za 1,2 milijarde maraka. Pad privrednog rasta Njemačke, inflacija, nedostatak radne snage kao i ratovi koji bukte ključni su razlozi.

“Činjenično jeste da smo izgubili milijardu u izvozu, međutim ako kompariramo sa 2019. u porastu smo za šest milijardi. Ovo je pad između 2022. i 2023. reflektira se na ukupna globalna kretanja, najviše na EU jer tamo izvozimo 70% svojih proizvoda”, pojašnjava Vjekoslav Vuković, predsjednik VTK BiH.

U deficitu je BiH i kada je u pitanju razmjena sa susjednim državama. U Srbiju izvozimo električnu energiju, koks, mrki ugalj. Uvozimo naftna ulja, pekarske proizvode i pivo. Bh. struja osvjetljava domove i u Hrvatskoj, a tamo izvozimo i tekstilne proizvode, te izolovanu žicu. Uvozimo naftno ulje, kameni ugalj, brikete i tekstilne proizvode. Sve ovo su naši ključni izvozni proizvodi. Najviše uvozimo automobile, lijekove i naftna ulja.

BiH obiluje strašnim potencijalom kada je u pitanju električna energija. Dakle, tu možemo reći da prednjačimo u regionu jer proizvodimo 16 teravat sati, a unutrašnja potrošnja je šest teravat sati. Dakle razliku izvozimo i tu imamo suficit”, dodao je Vuković.

A značajan porast u izvozu bilježi namjenska industrija. U odnosu na 2013. godinu izvoz je povećan pet puta – prošle godine prodajom oružja zarađeno 408 miliona maraka.

Opširnije u priči ispod.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!