Jadranka Kosor za N1: Pelješki most neće štetiti Bosni i Hercegovini

Vijesti 28. jul 202114:25 > 14:26 0 komentara
N1

Bivša premijerka Republike Hrvatske, Jadranka Kosor govorila je za N1 o Pelješkom mostu, koji danas otvara Republika Hrvatska čemu je prethodio višegodišnji spor sa našom državom.

N1: Prije deceniju, 2011. godine, kao premijerka Republike Hrvatske, na stalne upite novinara – postoji li ipak alternativno rješenje za most – ste izjavili kako Pelješki most ide dalje. Da li se smatrate premijerkom, koja je najzaslužnija što Hrvatska danas otvara Pelješki most?

Kosor: Pelješki most je most nekoliko generacija. I da, to je europski most. Ideja o građenju je hvaljena i osporavana kroz desetljeća. U vrijeme žestoke gospodarske krize, kad sam ja 2009. preuzela vođenje Vlade Republike Hrvatske, ali i prije toga, jedan dio hrvatske javnosti bio je žestoko protiv gradnje tog mosta sredstvima državnog proračuna, dakle novcem svih građana Hrvatske. Kriza, u kojoj smo se borili za isplatu plaća i mirovina, zaustavila je mnoge infrastrukturne projekte jer novca jednostavno nije bilo. No, 2011.godine, kad sam u lipnju bila na svečanosti u Bruxellesu na kojoj je proglašen završetak pregovora Republike Hrvatske za Europsku uniju, jasno sam rekla da Pelješki most ide i mora ići dalje, sredstvima EU. Ulaskom Hrvatske u EU, otvorio se prostor za financiranje Pelješkog mosta i ja mislim da sam svojim potpisom na Pristupni ugovor Hrvatske za EU, širom otvorila vrata ostvarenju te sjajne ideje. Jer smo tada dobili jamstvo da za uloženi jedan euro, simbolično govoreći, možemo dobiti tri iz europskih fondova. Dakle, da Hrvatska nije u EU, ne bismo dobili 357 milijuna eura bespovratno za gradnju Pelješkog mosta. A da pregovore za EU nisam završila, naravno sa svojom vladom, nikada ne bismo bili članica EU. Samo nastojim da te činjenice razni brisači povijesti, ne izbrišu iz memorije naroda.

Hrvatska mora ‘gurati’, ko god bio na vlasti, evropsku perspektivu BiH

N1: Hrvatska je imala dugo godina spor. Bosna i Hercegovina je bila protiv, zbog našeg dijela teritorije. Koja je Vaša uloga, koji argumenti za? Stojite li i danas iza njih?

Kosor: Ja sam sigurna i danas kao i uvijek da o svim problemima sa susjedima treba razgovarati. Problem je što stvarnog dijaloga između naše dvije države već dugo nema. Pelješki most neće štetiti Bosni i Hercegovini, dapače. A Hrvatska ima pravo povezati svoj teritorij. Da nije tako, vjerujte, 357 milijuna eura bespovratno, EU ne bi uložila u taj projekt. Inače i danas mi je žao što potpisani Sporazum o granici između predsjednika Tuđmana i Izetbegovića 1999. godine, nikada nije ratificiran.

N1: Jesmo li mi u BiH oštećeni ovim hrvatskim rješenjem?

Kosor: Ne. Samo je važno da hrvatska politika, tko god bio na vlasti, “gura” europsku perspektivu Bosne i Hercegovine. Iskreno i djelotvorno.

“Ne očekujem pozive ni priznanja”

N1: Premijer Plenković je jučer izjavio ‘biće pozvani svi, nek se grintavci ne sekiraju’. Ko su to svi i ko bi trebao biti pozvan? Da li ste možda očekivali da budete pozvani na otvaranje?

Kosor: On često ismijava i ponižava neistomišljenike, pa me ne zanima na koga je mislio. No, pristojno bi danas bilo reći da zasluge za Pelješki most imaju mnogi. Samo to. Budući da se radi o nacionalnom projektu, tamo je danas trebao biti pozvan i predsjednik Republike Milanović kao što sam ja na potpisivanje Pristupnog ugovora za EU 2011.godine pozvala predsjednika Josipovića. A kad me već pitate, ne očekujem ni pozive, ni priznanja jer sam najveće priznanje dobila kad sam 9. prosinca 2011. godine potpisala Pristupni ugovor za EU, kojim je Republika Hrvatska de facto postala članica EU. Taj potpis u temeljima je Pelješkog mosta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!