Janjić o krizama: Kako umjesto sjevera Kosova žarište može postati BiH

Vijesti 01. nov 202321:12 0 komentara
N1

"Zapadni Balkan je povezan sa krizama na srednjem Istoku. Zapadni Balkan je kreacija ostatka Jugoslavije plus Albanija", poručio je u večerašnjem Pressingu na N1 Dušan Janjić iz beogradskog Foruma za etičke odnose.

“Ono što se dogodilo sa agresijom Rusije na Ukrajinu, svi su se odjednom sjetili međunarodnog prava. Moguće da će Bidena koštati. Trenutno su kandidati za predsjednika jedan senilac i jedan luđak. Teško je pogoditi ko bi bio gori. Biden je bolji za SAD, Trump je bolji za svijet. Smiješno je da čovjek koji izlazi iz aviona i ne zna gdje je pošao bude kandidat”, kazao je Žarko Puhovski u razgovoru u Pressingu.

Janjić je poručio da u ovom trenutku postoje tri sile koje pretenduju da budu velike.

“U ovom momentu imamo tri sile koje pretenduju da budu velike sile. Imamo Kinu, imamo Rusiju koja pada, tako da Kisingerova izjava važi za prijatelje Kine i Rusije. Vjerujem da se Biden neće kandidovati, da je ovo jedan dio njegovog doprinosa njegovoj partiji. Slične stvari su sa Republikancima, imaju neke unutrašnje borbe ko bi mogao biti kandidat. Jevrejsko pitanje ili Holokaust je u SAD-u uvijek test pitanje. Treba vidjeti ukupne efekte na američke izbore. Ja očekujem da je ranije bilo planirano da Biden krene rano u najavu kandidature da bi se obavili neki poslovi. Nadam se da i Zapadni Balkan spada u to rješavanje poslova”.

“Zapadni Balkan je povezan sa krizama na srednjem Istoku. Zapadni Balkan je kreacija ostatka Jugoslavije plus Albanija”, dodao je.

Potom je pojasnio koje “žarište” je trenutno aktivno, a koje je u riziku od toga da postane žarište.

“Mi smo se devedesetih neodgovorno ponašali dok je trajao rat tzv. Pustinjska oluja. Na kraju je došao kod nas jer su se umiješali igrači. Ostaje to još žarište koje se zove Mile Dodik, njegov odlazak sa vlasti objektivno. Strahovao sam od onog što se dogodilo, pojedinačne terorističke lokalne aktivnosti, ali onda nam tu žarište nije sjever Kosova, nego BiH. Tako da, ne vidim da postoji opasnost. Govorio sam i to prije tri godine, kada su se Dodik i Vučić zalijetali u te igre vjerujući da su im Putin i ostali podrška”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!