Janjić: Volio bih da otvore arhive, iznenadili biste se, ali ne mogu zbog CIA-e

Vijesti 01. jun 202313:49 0 komentara
Grafika N1

Dušan Janjić, predsjednik Foruma za etničke odnose govorio je za N1 o otvaranju arhivske građe, o presudi Stanišića i Simatovića koji su osuđeni na po 15 godina zatvora, te šta nakon presude. Kazao je kako je Stanišić bio čovjek koji je "komunicirao sa svima", CIA-i, ali i njegovoj ulozi u rušenju režima Slobodana Miloševića.

Bivši čelnici Službe državne bezbjednosti Srbije (SDB) Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni su pravosnažno na po 15 godina zatvora.

“To je jedna u nizu presuda ljudima koji su bili u vrhu vlasti. Mnogi su odležali svoje ili leže svoje. To su od potpredsjednika Vlade Šainovica od generala. Neki su se već vratili, pa su postali za jedan dio heroji. Onda ni javnost ne zna za šta bi se u to miješala. Za konkretnu presudu ona je bila očekivana”, kaže Janjić.

Naveo je i da se Srbija ovih dana bavi važnijim stvarima.

“Bori se grčovitom borbom da ne upadne u isto stanje koje bi je moglo odvesti u stanje rata. Ako to ljudi ne razumiju, oni neće pomoći ni sebi ni Srbiji”, rekao je Janjić.

Janjić se i pita zašto političarima odgovara da stalno ljude vraćaju na stanje rata i da ih podsjećaju da nešto nije naplaćeno.

Na pitanje – možemo li očekivati da se arhivska građa otvori prema javnosti, te da novinari i istraživači mogu pristupiti, Janjić odgovara:

“Ja bih volio da se otvore arhive. Mislim da bi se neki iznenadili, ali one se ne mogu otvoriti, ne zbog Srbije, zbog Stanišića, nego zbog CIA-e i zbog njemačkih službi. On je bio čovjek koji je sa svima njima komunicirao. Da vas podsjetim na onu famoznu avanturu, kad je dolazio tu da pregovara sa Vojskom Republike Srpske i tada se vratio sa oslobođenim pripadnicima međunarodnih snaga… I to što Richard Holbrooke se poslije nije sjećao, tragovi o tom njegovom obećanju, ‘ako ovo uradiš’, ‘uradiš sljedeće’, to sljedeće je bilo rušenje Miloševića. Rušenje Miloševića bez Stanišića nema. Vrlo bi bilo važno i upravo bi se shvatilo, koliko je bilo duboko. Koliko je moderna duboka država bila uključena i koliko je bila povezana sa raznim faktorima”, rekao je Janjić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!