Jasmila Žbanić napala novu vlast zbog izbora kadra

Vijesti 13. maj 202313:18 6 komentara
N1

Nagrađivana bosanskohercegovačka rediteljica Jasmila Žbanić oglasila se o aktuelnim društveno-političkim pitanjima, komentarišući novu vlast na kantonalnom i federalnom nivou, tvrđeći da sastav vladajućih šalje poruku da će bh. društvo biti "siledžijsko, zločinačko i kriminalno".

Žbanić u statusu na zvaničnom Facebook nalogu tvrdi – kultura je odraz društva, odlučujući faktor kojim je određeno kako zajednica reaguje, živi, kako se razvija, ona je način i suština života.

No, status je ujedno i iznimno oštra poruka novoj vladajućoj garnituri.

“Nova vlast nam je postavila ministra kulture glavnog grada BiH koji je zlostavljač, na federalnom nivou ministricu kulture koja rehabilituje ratne zločince, a osuđenog kriminalca za direktora Instituta za intelektualno vlasništo (vrlo važnu državnu instituciju od koje zavise elementi kulture). Ovo znači da se nova vlast opredijelila za društvo koje će biti siledžijsko, zločinačko i kriminalno što najbolje ilustruje ovaj primjer ključnih pozicija za kulturu. Čestitam Trojka! Jesu ovo promjene koje ste najavili ? Biće zaista radikalne ali u najgorem mogućem smislu. Pucali ste nam u glavu”, napisala je Žbanić.

Na ovaj način se, između ostalog, osvrnula i na gostovanje federalne ministrice Sanje Vlaisavljević na N1, prilikom čega je izjavila kako “osuđeni ratni zločinac Dario Kordić mora biti rehabilitovan u društvo”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare