Jasmin Emrić o Trgovskoj gori: To je sada sve kasno

Vijesti 12. jun 202111:18 > 17:08

Jasmin Emrić, zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine iz Unsko-sanskog kantona u Novom danu na N1 je kazao da i dalje traje migrantski val, te da se nastavlja pritisak vlasti na USK.

“Kako su došli sunčani dan, tako se i povećava migrantski val. Situacija u sigurnosnom smislu postaje rizičnija. Uobičajan je pritisak na USK od strane institucija BiH koje su nadležne za migrantsku krizu. Nema konkretnih planova rješavanja migrantske krize. Migranti su nezadovoljni ovim uslovima. Njima je cilj EU”, rekao je Emrić.

RS i migranti

Naveo je i da podaci govore da je više od 7 hiljada migranata vraćeno iz Hrvatske na teritorij BiH. U 2020. na području USK legitimirano je preko 32 hiljade migranata.

“Velika ferkvencija i ogroman pritisak vlasti”, ustvrdio je.

Podsjetio je da bh. entitet Republika Srpska uopće ne žele migrante, te da nemaju niti jednog prihvatnog centra, nego da se oni uglavnom formiraju u USK i KS.

Komentarišući slučaj Trgovska gora, istaknuo je da su sada započeli razgovori posjetom Hrvatskoj državnog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca .

“Imamo neke naznake da Hrvatska ima dobru volju da se BiH uključi u razgovore i pitanje Trgovske gore. To je sve kasno. Hrvatska je usvojila sve važne strateške dokumente koji su neophodni Republici Hrvatskoj da uspostavi odlagalište na granici sa BiH na lokaciji Čerkezovac”, rekao je.

Emrić o pokretanju tužbe

Vijeće ministara BiH, naveo je, i u ranijem sazivu nije pravovremeno reagiralo.

“Moralo je reagirati kada je Hrvatska usvojila nacionalni program za provođenje strategije zbrinjavanja radioaktivnih otpada iskorištenih izvora istrošenog nuklearnog goriva. U tom razgovoru jedina je lokacija za uspostavu odlagališta Čerkezovac, na samoj granici sa BiH. To nije bilo dovoljno Vijeću ministara da pravovremno reagira”, kazao je, dodavši da je BiH trebala osporavati taj program.

“BiH ne odgovara lokacija, ona je u blizini naših domova. Ne vidim način drugi, osim da BiH odgovorno u skladu sa međunarodnim aktima pristupi rješavanju ovog problema, a to je pokretanje tužbenog zahtjeva pred Međunardnim sudom pravde”, zaključio je Emrić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad