Javni servis Srbije otvaranje konzulata BiH u Sandžaku nazvao konzulatom FBiH

Vijesti 24. aug 202207:20 18 komentara
RSE

Jučer je u Sandžaku otvoren Generalni konzulat Bosne i Hercegovine, prvi na teritoriji Srbije, koji će pokrivati šest sandžačkih općina - Novi Pazar, Tutin, Sjenicu, Novu Varoš, Prijepolje i Priboj. Međutim, javni servis Srbije je u svom izvještavanju naveo da je u Novom Pazaru otvoren konzulat Federacije BiH čime se, može se reći, ponovo dovodi u pitanje odnos ove susjedne države prema našoj kao i njenom glavnom gradu.

Iako je javnosti poznato da Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije gaji posebne emocije prema entitetu Republika Srpska, ali da ipak poštuje teritorijalni integritet BiH, ovakvim izvještavanjem RTS-a to zapravo opovrgava ako se uzme u obzir da on pod svojom kontrolom ima većinu medija u Srbiji.

RTS je tako naveo da je konzulat otvoren na osnovu sporazuma Srbije i BiH, navodeći pri tome da ga je Federacija otvorila iako je jasno da vanjska politika države ne može biti na nivou entiteta.

Screenshot (Vijest na RTS-u o otvaranju konzulata BiH u Novom Pazaru)

Tako da je tvrdnja da je konzulat otvoren na nivou FBiH kontradiktorna već u narednoj rečenici da “svi državljani BiH koji se nalaze na gore navedenim sandžačkim općinama” mogu zatražiti pomoć i usluge koje pružaju diplomatsko-konzularna predstavništva.

Ukoliko je riječ o svim državljanima BiH onda to podrazumijeva i one na području RS koja je sastavni dio naše države.

Samim time, može se reći da je Srbija na ovaj način pokazala omalovažavajući odnos prema BiH.

Podsjetimo, jučer je u Novom Pazaru konzulat BiH svečano otvorila ministrica vanjskih poslova Bisera Turković presijecanjem vrpce.

U Sandžaku otvoren Generalni konzulat Bosne i Hercegovine

Svečanosti su prisustvovale brojne zvanice iz političkog i društvenog života Bosne i Hercegovine, Srbije i grada Novog Pazara.

Ovo je 57 diplomatsko predstavništvo Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare