Je li oni ovo zaista misle ozbiljno?

Vijesti 15. dec 202221:53 6 komentara
N1/ F.Z.

"Oda radosti" otpjevana je iz Brisela za Bosnu i Hercegovinu netom nakon što su čelnici buduće vlasti potpisali koalicijski sporazum. Nisu baš svi vjerovali da će do sporazuma doći, neki su sumnjali u dogovor, a neki i davali razloge zbog kojih taj sporazum treba spriječiti.

Ali – sporazum je potpisan. Tvrdoglavo i umješno su u Osmorki, HDZ-u i SNSD-u izbjegavali političke zamke i medijske upite, šutjeli i dogovarali detalje programskih ciljeva. I – ako mnogima i izgleda sumnjivo i površno, ovaj dogovor je ipak veliki preokret u dosadašnjoj učmaloj političkoj navici u Bosni i Hercegovini.

Nazovimo to i božićnim čudom, ali političari koji donedavno nisu postizali dogovore ni za one najbitnije stvari za državu BiH i njene građane modificiraju se u demokrate i obećavaju konkretan akcijski plan kako povesti zemlju u reforme, a građane postupno u bolji život. I uz to stiže i dar iz Brisela – kandidacijski status.

Hoće li nas sutra prevariti? Možda.

No, teško se oteti dojmu da su prvaci nove vlasti Dragan Čović, Milorad Dodik i Nermin Nikšić posao dogovaranja koalicije obavili “profi” i da se tu nema što ni dodati niti oduzeti.

Ako “ljubav” potraje mogla bi to biti prilika od neprocjenjive vrijednosti da se Bosna i Hercegovina konačno razdrma, a građanima oslobodi prostor da slobodno i duboko udahnu zrak, jer im godinama kisik isisavaju pesimizam, besperspektivnost i strah.

Sada to možemo otrežnjeni vidjeti, jer nekad nespojivo postalo je ujedinjeno u nakani da radi zajednički. Postići dogovor među prvacima banjalučke, mostarske i sarajevske čaršije – bez ikakvih uvjetovanja, prijetnji, povlačenja iz sporazuma, odugovlačenja, ucjenjivanja, i izvrtanja onoga što je prethodno potpisano – pa, ponovimo, ravno je čudu.

No, oprez nije na odmet. Ili, što bi pitao Bakir Izetbegović: Šta je Osmorka obećala Čoviću i Dodiku?

Je li Osmorka uistinu pristala na sve što se od njih tražilo? Spominje se pristajanje na legitimno predstavljanje, odustajanje od NATO puta, pristajanje na ruski plinovod…

Ili su to samo puke optužbe bez uporišta onih kojima vlast izmiče?

Sporazum je objavljen i već nakon javne objave kreću i tumačenja, ali potezi nove vlasti su ono što će biti zasigurno važnije tumačiti od slova na papiru.

Prvi izazovi su pred njima. BiH danas piše još jedan svoj historijski dan – status kandidata za Evropsku uniju. Hoće li i današnji sporazum bh. političara postati onaj historijski koji zemlju vodi ka boljitku ili će već sa posljednjim taktovima Devete simfonije splasnuti optimizam?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare