Još jedan femicid, još jednom policiji poznat nasilnik, još jedna žena nije preživjela…

Vijesti 14. nov 202322:04 0 komentara
N1

Još jedan slučaj femicida u Bosni i Hercegovini. Još jednom je nasilnik bio od ranije poznat policiji. Još jedna žena nije preživjela nasilje. Ovaj put 31. godišnja Emira Maslan, majka četverogodišnjeg dječaka. Osumnjičeni Anel Bećirović sinoć je uhapšen na adresi u Aleji Lipa, a danas je saslušan u MUP-u KS. Njegov advokat Omar Mehmedbašić, kaže, saslušanju je prisustvovao i tužilac Tužilaštva KS. Očekuje se prijedlog za pritvor, a nakon toga i odluka Suda.

Oko trinaest časova danas Anel Bećirović prebačen je iz pritvorske jedinice u MUP KS na saslušanje.

Na tom saslušanju, kako za N1 kaže njegov advokat, Bećirović nije bježao od odgovornosti. Pričao je da su imali probleme oko viđanja djeteta, da je želio da se pomire, što ubijena Emira Maslan nije željela, ali i da je pročitao neke poruke koje su ga naljutile. Pojasnio je i da je njihov sin spavao u trenutku ubistva.

Da nešto nije u redu jučer je primijetio poslodavac ubijene.

“U policijsku upravu Novi Grad pristupio je građanin koji je prijavio da se njegova uposlenica nije prijavila na posao i da ne može da stupi u kontakt sa njom”, kaže Mersiha Novalić, portparol MUP KS.

Policija nešto poslije 14 sati odlazi na adresu u Bosanskoj ulici i u stanu pronalazi tijelo nesrećne žene. Doktori su mogli samo konstatovati smrt.

Nakon toga odvijala odvijala se prava drama. Formirana su dva tima policajaca koja su se uputila u potragu na dvije lokacije. U Aleji Lipa pronađen je, a u stanu sa njim je bio i njihov četverogodišnji sin.

“Prvobitno je dijete izvedeno iz stana, dijete je neozlijeđeno, pregledali su ga doktori i dato je dalje u nadležnost Centra za socijalni rad. Muškarac je bio naoružan, prijetio je da će sebi oduzeti život. Odbijao je saradnju sa policijom. U 19h i 55 minuta oduzeto mu je oružje, i on je lišen slobode”, kaže Novalić.

“On je nju volio i volio je dijete. Izgleda da je zbog te pretjerane scene i tog nekog razlaza koji nije mogao da podnese )) (( On se sigurno kaje, i prošli put se kajao”, rekao je Omar Mehmedbašić, advokat osumnjičenog.

A prošli put je osuđen, prema evidencijama MUP-a na mjeseca zatvora zbog nasilja u porodici. Emira je, prošli put završila u sigurnoj kući. Pored presude Suda u Sarajevu, poduži je spisak djela koja su mu zabilježena u evidenciji MUP-a.

“I to za napad na službenu osobu, ugrožavanje sigurnosti, posjedovanje i omogućavanje korištenja opojnih droga. neovlaštena proizvodnja i promet droga i nasilje u porodici”, dodaje Novalić.

Iz Centra za socijalni rad, danas kratko.

“Obavještavamo Vas da je nakon tragičnog događaja mldb. dijete privremeno zbrinuto, te da je pod stalnim nadzorom psihologa I drugih stručnih radnika. U ovom trenutku, članovi porodice nisu uključeni u brigu o djetetu”, navode iz Kantonalnog centra za socijalni rad.

“Pošto sam imao dosta ovakvih slučajeva, dijete se nakon zbrinjavanja u Centru, onda ga prepuste na brigu nekome od članova porodice. A pošto ima porodica sa obje strane, dijete neće biti u Domu”, kaže Omar Mehmedbašić, advokat Anela Bećirovića.

A u Bosanskoj ulici, nismo sreli nikoga od građana ko je čuo pucanj, na broju dva ima i onih koji nisu znali za ubistvo.

Uz Bećirovića je je pronađen pištolj, koji, kao presuđeni nasilnik, nije imao pravo posjedovati i koji nije registrovan. Vještačenje će utvrditi da li je tim pištoljem izvršio ubistvo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!