Još jedna Dodikova izjava bez pokrića

Vijesti 10. sep 202318:21 1 komentar
N1

Danima Milorad Dodik najavljuje hapšenje i deportaciju visokog predstavnika ukoliko se usudi posjetiti RS. Policija je dobila instrukcije, ponovio je i u petak, i ne nosi samo praćke, odgovorio je Dodik Igoru Crnadku na konstataciju da je Schmidtovo osiguranje naoružano. No danas na Jahorini drugačije poruke...

“Mi nećemo primjenjivati silu, ali će njemu biti uručena poruka da on tu nije dobrodošao. Da zbog njegove sugurnosti bi bilo bolje da nikada ne dolazi i da će u tom pogledu pripadnici koji su zaduženi za bezbjednost biti više tu da njega zaštite, nego da bi prema njemu trebalo da primjene silu”, kazao je Dodik.

Podsjetimo kako je visoki predstavnik u razgovoru za njemački FAZ najavio da će obići nekoliko gradova u RS, uz ostale i Banju Luku. Podsjetio da ga štiti diplomatska konvencija, da Dodik nema nadležnost da daje upute policiji, dok je banjalučko tužilaštvo kojem je Dodik prijavio Schmidta “zbog lažnog predstavljanja”, cijeli predmet proslijedilo Sudu BiH.

Predsjednik RS mladim SNSD-a čije je izbore danas pratio na Jahorini, poručio je “i da je vrijeme tenkova prošlo, da se sada bori, ako je neopohodno jajima i paradajzom”.

Pitali smo ga da li će jaja i paradajz dočekati Schmidta, odgovorio je da se šalio.

“Još bi vam bilo važnije kad bi se ja našalio i rekao da će svaka policijska stanica imati 5000 jaja. Mi nećemo napraviti nijedan ekces. Ja se ne povlačim iz toga. Ako nastavi da provocira, imaće više neugodnosti nego ja. I jednog dana ćemo ga istjerati”, poručio je lider SNSD-a.

Bez obzira na Dodikov sarkazam činjenica je da je predsjednik RS ponovo izjavio ono što je nemoguće realizirati.

Christian Schmidt je bio je s druge strane prilično jasan, ako bi do toga došlo uslijedile bi vrlo neugodne posljedice za Milorada Dodika.

Scenarij po kojem će jednostavno povući svoju izjavu, predstavnici opozicije najavili su isti dan kada je zaprijetio visokom predstavniku.

“Njegove bombastične, neutemeljene izjave sve više prepoznaje narod”, primjećuje Branislav Borenović predsjednik PDP-a , “a što se moglo vidjeti i kroz slab odziv građana protestima iza kojih stoji SNSD”, dodaje.

“Imovina je riješena”

Na Jahorini se lider SNSD-a osvrnuo i na pitanje državne imovine. Upitan da prokomentira Schmidtove navode kako bi jedno od rješanja mogla biti zajednička državna agencija, ponovio da je to pitanje rješeno.

“Narodna skupština je donijela odluku da ne prihvata nijednu njegovu odluku, pa ni o imovini. Imovina je riješena. To nije pitanje za dnevni red, to se neće staviti na sto. Ukoliko se Schmidt odluči na to,Republika Srpska će proglasi svoju nezavisnost”, rekao je.

Dodikov najbliži partner Nenad Stevandic iz US, aktuelni predsjednik NSRS ponovio je isto. RS treba imati alternativu, kazao je nakon Glavnog odbora stranke na kojem je usvojena Deklaracija o zaštiti Ustavno-pravnog statusa Republike Srpske i pravo srpskog naroda na samopredjeljenje.

“Usvajamo zato što su nastavljeni protivpravni napadi na teritorijalni integritet Republike Srpske, njenu imovinu i ustavni kapacitet, oličeni u nelegalnom djelovanju visokog predstavnika i neustavnim odlukama Ustavnog suda BiH. I to ćemo, vjerovatno, predložiti kao neke akte na Narodnoj skupštini Republike Srpske i na vladajućoj koaliciji, a ponudićemo ih i kolegama iz opozicije koje imaju državotvoran osjećaj”, kazao je Stevandić.

Kako će na ovo reagirati partneri iz Trojke, vidjećmo u utorak u Mostaru gdje bi trebao biti održan još jedan sastanak lidera stranaka vladajuće većine. Na dnevnom redu Ustavni sud i izborni zakon. Radne grupe još nisu počele raditi u punom sastavu, kako je danas potvrdio lider SNSD-a, jer Federacija BiH nije imenovale svoje članove.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare