Još jedno javno preduzeće pod lupom pravosuđa, istražuje se i šest osoba: Kompletna uprava “Rada” se oglušila na upute

Vijesti 14. okt 202419:07 1 komentar

Još jedno javno preduzeće pod lupom pravosuđa, izgleda mjesecima. Direktor Rada i bivši predsjednik Nadzornog odbora, a sada izvršni direktor željeznica Federacije BiH zvanično su uhapšeni. Istražuje se još šest osoba, sve dio bivše i sadašnje uprave KJKP Rad. Nijaz Salamović uhapšeni direktor očigledno je imenovan iako za to ne ispunjava uslove, u prijavi mnogo toga fingirao, a kompletna uprava se oglušila na upute Ureda za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo.

U akciji MUP-a Kantona Sarajevo po nalogu kantonalnog Tužilaštva meta je bila uprava Komunalnog preduzeća Rad. Uhapšen je direktor Nijaz Salamović, ali i bivši predsjednik Nadzornog odbora Reuf Sulejmanović, aktuelni izvršni direktor Željeznica Federacije. Ukupno osam privedenih zbog nezakonitosti u radu preduzeća u posljednje tri godine. Ključni problem imenovanje Salamovića na poziciju izvršnog, a nakon toga i glavnog direktora preduzeća Rad iako za to nije ispunjavao uslove.

Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS:

”Imenovan je i nakon što ih je Ured za borbu protiv korupcije upozoravao na neoravilnosti prilikom imenovanja. Tako su Salamoviću koji se sumnjiči da je fingirao radni staž i radno iskustvo na rukovodećim poslovima omogućili nezakonitu korist u iznosu od oko 120 hiljada maraka.”

Imenovanja kao visokorizični koruptivni procesi su u fokusu rada Ureda za borbu protiv korupcije. Niz nepravilnosti primjetili su i u uslovima i procedurama imenovanja.

Erduan Kafedžić, Ured za borbu protiv korupcije KS:

”Mi smo u proteklom periodu u više navrata ukazivali i upozoravali na greške prilikom imenovanja u konkretnom slučaju u preduzeću Rad. Ured je utvrdio niz nepravilnosti, ne mogu sad govoriti koje su tačno, jer su u toku aktivnosti koje poduzima Tužilaštvo.”

”Nepravilnosti i nezakonitosti pri imenovanju direktora Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Rad bili su predmet višemjesečne istrage, koja je na kraju rezultirala i hapšenjima. Međutim ona će svakako biti nastavljena.”

Jer predmet istrage nisu samo uhapšeni, već i još 6 osoba- bivša direktorica, ali i bivši i sadašnji članovi nadzornog odbora. Iako nepravilnosti poput fingiranja radnog staža i podrška odbora bez obzira na upute ureda za borbu protiv korupcije daju naslutiti da je riječ o političkoj korupciji, punu podršku radu Tužilaštva pružili su iz Naše stranke čija je Lejla Dragnić dio istrage. A podrška i od predsjednika Naroda i pravde, čiji je kadar upravo uhapšeni Salamović.

Elmedin Konaković, predsjednik NiP:

”Ako uhvatite lopova iz Naroda i pravde njega kažnjavajte duplo više, to je moja poruka institucijama nemojte ništa pakovat ni namještat. Ovo je proces koji je tek na početku. Čini mi se da je pitanje njegove famozne potvrde u kojoj je on kako kažu prijavitelji nije bio kvalifikovan za poziciju koju obnaša dajem punu podršku istrazi, neka iznesu sve argumente.”

Iz preduzeća Rad za sada nema oglašavanja, samo kratko navode da će sve aktivnosti nastaviti prema redovnom planu i programu unatoč tome što je upravljačka struktura pod istragom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare