Još uvijek bez dogovora: Zenički rudari dolaze na proteste u Sarajevo

Vijesti 26. mar 202419:56 0 komentara

Zenički rudari sutra dolaze na proteste pred Vladu Federacije u Sarajevo. Propao je dogovor s resornim ministarstvom i Elektroprivredom BiH, jer im zaostale plate još neće biti isplaćene. Problemi o kojima se trenutno govori su smanjena proizvodnja i višak uposlenika. Svjesni toga i rudari koji imaju dva zahtjeva.

I dalje bez rješenja i bez dvije plate. Stanje rudara iz Zenice još uvijek je nepromijenjeno. Život neizvjestan.

“Dobio opomenu za struju, pred isključenje. Završio sam to, platio sam. Imao sam nekih para koje sam ostavio za ne daj Bože”, kazao nam je početkom mjeseca Senid Dizdarević, rudar RMU Zenica.

Nijedan korak naprijed nije učinjen od početka marta, kada su rudari RMU Zenica otpočeli štrajk. Uprkos brojnim sastancima, dogovora i dalje nema. Sada zvanično, Elektroprivreda nema ni zakonske niti finansijske osnove za isplatu januarske i februarske plate. Iz ove institucije napominju da je jedan od vodećih problema nizak nivo proizvodnje.

“Do sada smo 75 miliona pozajmica dali prema rudnicima u okviru Koncerna, od tih 75 miliona, 41 miliona je završio u Rudniku Zenica posljednjih 5 mjeseci. / U posljednjih 5 mjeseci u rudniku Zenica prihod je bio 3 miliona, a plate same su koštale 10,1 miliona, znači jako veliki disbalans prihoda i plaća”, kazao je Sanel Buljubašić, direktor Elektroprivrede BiH.

Pozajmice su, dodaje, pomogle da se ostvare pomaci u svim rudnicima, osim u Zenici. Još jedan u nizu pokušaja spašavanja pomenutog rudnika bilo je smanjivanje broja uposlenih. Od ukupno 800 radnika, 199 rudara je zbrinuto.

“Sveli smo broj uposlenih na optimalan nivo, ali je nivo proizvodnje ostao na procentu od 30%. Apsolutno nedovoljno da se obezbijedi prihod za isplatu plata”, kazao je Vedran Lakić, ministar rudarstva FBiH.

Kakva je sudbina ovog rudnika, dodaje da će stručnjaci razmotriti.

“Ono što nam već sada govore je da je sav kvalitetan ugalj koji tamo postoji već davno iskopan, da se u prethodnim godinama nije investiralo kako je trebalo”, kazao je.

Teret nagomilanih, dugogodišnjih problema, pao je na leđa rudara. Njih 300, svoja prava zatražiće protestima ispred zgrade Vlade FBiH. Zahtjevi su jasni, isplata zaostalih plata i odluka o budućnosti RMU Zenica.

“Spremni smo prihvatiti odluke o potpunoj reorganizaciji i restruktuiranju tog rudnika kroz koju bi se u maksimalnoj mogućoj mjeri izvršila optimalizacija brojnih stanja, ali i odluku o trajnom prekidu rudarskih radova u ovom rudniku. U takvoj situaciji treba zbrinjavanje radnika izvršiti po ugledu na prvu fazu reorganizacije Rudnika mrkog uglja Zenica u Zenici”, kazao je Sinan Husić, Sindikat radnika rudnika.

A ukoliko se, tokom protesta, ne donese rješenje, rudari su najavili povratak u daleko većem broju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!