Josipović: Novi non-paper je trening EU

Vijesti 17. jun 202212:31 0 komentara
N1

Bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović učestvuje na 9. Global Baku forumu u Azerbejdžanu, odakle je za N1 su komentarisao predstojeći summit EU-Zapadni Balkan koji će se naredne sedmice održati u Briselu.

On smatra da ulazak zemalja Zapadnog Balkana u EU bez uslova u status kandidata inače nije moguć, ali ako se da status kandidata Ukrajini bez uslova, onda je to moguće očekivati.

“Međutim, ja mislim da se ne treba zavaravati sa tim. Ako se to dogodi, pregovori mogu trajati godinama, desetljećima, a mogu i kao u slučaju Turske da se nikada ne završe. Ako se to dogodi, političke elite u BiH i Srbiji nikako ne bi smjele misliti ili pokazivati kao neki veliki uspjeh. Problemi su teški i dalje ostaju i pitanje je da li će to pomoći za rješavanje problema. Moja je teza da probleme koje ima BiH ne može niko sa strane riješiti. Niti EU, niti susjedi. I to je stvar odgovornosti lokalnih vlasti i političara da nađu neki razumni kompromis ii da brod kojim rukovde, da budem slikovit, usmjere u pravom smjeru”, rekao je Josipović.

Objavljen Macronov non paper: “Stvara se nova Europska politička zajednica”

Za novi non-paper koji se pojavio smatra da je to trening EU.

“Moguće je da se to izrodi u koncept utješne zajednice. Pitanje je da li j i to loše ili možda nije. Svaka od zemalja će da procjeni da li je to u njenom interesu. Ne bih gledao taj projekt kao predvorje EU, to nam je sada neka duda varalica ili nije, nego bih gledao i da li je projekt kao takav koristan. Ali je riječ o ozbiljnom prijedlogu koji zaslužuje da ga se temeljito prouči”, kaže Josipović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!